Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč na Švedskem

| 10.04.2015, 11:36 Matjaž Merljak

Letos je bila velika noč na prvo nedeljo v mesecu in župnik za Slovence na Švedskem Zvone Podvinski je tako obiskal rojake v Landskroni in nato še najjužneje - v Malmöju.

Med enim in drugim krajem je obiskal še nekaj rojakov po njihovih domovih. Starejši rojaki in bolniki, ki je župnik Zvone Podvinski obišče ob praznikih, so veseli, srečni in hvaležni: „Če smo kdaj duhovniki, smo v teh trenutkih, ko ljudje ne morejo v cerkev, pa bi radi prišli, pa Cerkev po duhovnikih prihaja k njim, da jim izkazuje svojo materinsko ljubezen.“

Srečanje v Malmöju je minilo ob lepi sveti maši, ki jo je obogatilo lepo petje. Po maši v so se rojaki zbrali v dvorani pri skupnem druženju. Župnik Podvinski je pri razmišljanju v pridigi vsem postavil vprašanja: ali je Kristus res vstal? Ali je vstal v meni, v tebi? Ali sem velikonočni kristjan ali samo človek tradicije? Zvone Podvinski se je namreč ob polnih cerkvah ob blagoslovu velikonočnih jedil na veliko soboto vprašal, kje so ti ljudje med letom, saj jih ni videti in kaj bi bilo s tem krščanstvom, če bi se zgodilo kaj takega kot v Siriji.

Na velikonočni ponedeljek so imeli srečanje še s slovensko skupnostjo v Göteborgu. Zvone Podvinski je dejal, da je je dobro, da praznujejo na ta dan, saj tako praznovanje poteka v veselju in umirjenosti, brez hitenja.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...