Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
K blagoslovu jedil v Hildnu je prišlo tudi veliko srečnih staršev z malimi otroki. (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
K blagoslovu jedil v Hildnu je prišlo tudi veliko srečnih staršev z malimi otroki.

Velika noč v Essnu

| 07.04.2015, 11:46 Matjaž Merljak

Mnogi rojaki gredo za velikonočne praznike radi domov, saj tako lepega slovenskega praznovanja, kot je v domovini, v tujini ni mogoče doživeti. S tistimi rojaki v Nemčiji, ki so za praznike ostali doma, je bil slovenski župnik v Essnu Lojze Rajk.

Za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da ljudje še vedno radi prinesejo k blagoslovu velikonočnih jedil. V Hildnu v škofiji Köln se je tako zbralo več kot 100 ljudi, kar je več kot sicer pri slovenskih mašah. Blagoslov so imeli v dvorani ob cerkvi.

Nato je prevozil 80 kilometrov do Eschweilerja. Zbralo se je lepo število Slovencev, ki redno pridejo k mašam, pa tudi tudi Poljaki so prišli.

Po kosilu pri slovenski družini je odšel še v Krefeld, kjer se je poleg Slovencev zbralo veliko drugih, sledil je še blagoslov v Essnu.

V Hildnu so po blagoslovu šli v cerkev, počastili križ in zapeli Kraljevo znamnje.
V Hildnu so po blagoslovu šli v cerkev, počastili križ in zapeli Kraljevo znamnje. © Arhiv slovenske misije v Essnu

Blagoslov jedil v Hildnu je potekal v dvorani.
Blagoslov jedil v Hildnu je potekal v dvorani. © Arhiv slovenske misije v Essnu

Velikonočna vigilja je bila v Moersu v župniji sv. Jožefa. To občestvo je sicer vse manjše, a bogoslužje je kljub temu lepo doživeto. Za lepo petje so poskrbeli nekateri člani Slovenskega cveta in organistka Danica Ban.

Blagoslov jedil v Krefeldu 2015
Blagoslov jedil v Krefeldu 2015 © Arhiv slovenske misije v Essnu

Na veliko noč so se rojaki zjutraj zbrali v cerkvi Janeza Krstnika v Altenessnu. Imeli so tudi velikonočno procesijo, ki je Nemci sicer ne poznajo. Lepo je igral novi organist Davorin Starec, ki je na nemško prišel s tržaškega.

Na velikonočni ponedeljek je bila maša še enkrat v Altenessnu, nato pa je bilo srečanje s skupnostjo v Oberhausnu, ki je bil dolgo časa središče slovenske misije v tem delu Nemčije.

Blagoslov jedil v Eschweilerju 2015. Zadnjikrat smo bili v cerkvi Srca Jezusovega
Blagoslov jedil v Eschweilerju 2015. Zadnjikrat smo bili v cerkvi Srca Jezusovega © Arhiv slovenske misije v Essnu

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...