Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Oman: Sprašujem se, ali smo še na križevem potu

Slovenija | 09.04.2015, 01:36

"Volitve, ki so bile na cvetno nedeljo pred 25 leti, smo čakali 45 let," se spominja starosta slovenske politike Ivan Oman. Med drugim je bil prvi predsednik prve politične stranke pri nas - Slovenske kmečke zveze. Prepričan je, da je tisto, kar je nastajalo v letih 1988 in 1989, danes zelo skromno. Razloge za nezaupanje ljudi v stranke in politike vidi v medijih, samih strankah in tudi šolstvu, ki po njegovem zanemarja tako domoljubno kot državljansko vzgojo ter poznavanje tistega časa.

Oman je opozoril, da je bila cvetna nedelja tudi 6. aprila 1941, ko se je, kot je dodal, začel slovenski križev pot z narodno tragedijo. "Potem je končno prišla naslednja cvetna nedelja - z volitvami, ki smo jih želeli." Oman se ob tem sprašuje, ali smo že prišli do velike noči ali smo še na križevem potu.

Prve povojne večstrankarske volitve v Sloveniji so tlakovale pot osamosvojitvi in demokratizaciji. "Najpomebnejši korak so bile te volitve in zmaga Demosa," je prepričan Oman, ki je takrat popolnoma verjel v uspeh. "Zato sem na nekem sestanku že predlagal, da se dogovorimo, kdo bo ponudil mandatarja." Večina strank, ki so se združile v Demos, je nastala v letu 1989. Že leta 1988 pa je bila prva ustanovljena Slovenska kmečka zveza. "Takrat je bil čas, ki je že napovedoval, da se socializem izteka. Prav zato je slovenska civilna družba mogla začeti stopati na noge. Prej, v totalitarnem sistemu, to ni bilo mogoče," je pojasnil.

Nove politične organizacije so po Omanovih besedah negotovo stopale na dan. Med njimi je 8. aprila 1990 izbiralo 83,5 odstotka volivcev, ki so ta dan oddali glasove. Na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so bile lansko poletje, je na volišča prišla le malo več kot polovica volivcev. "Preprosto ne verjamem, da je skoraj 50 odstotkov volivcev samo apatičnih in jih nič ne zanima. Vse bolj sem prepričan, da ne vidijo prave alternative zdajšnjemu stanju."

Slovenija, Politika
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...