Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
papež Frančišek

VIDEO: Papež v Ostiji: Veselja ne kupimo v trgovini!

Svet | 04.05.2015, 11:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal župnijo sv. Marije Kraljice miru v Ostiji v Rimu. Pred sveto mašo je obiskal sestre Charlesa de Foucaulda, ki z ubogimi živijo v prikolicah. Zatem se je srečal tudi z bolniki, ostarelimi, mladimi in družinami, katerih otroci so bili krščeni v zadnjem letu. Vse je povabil, naj ostanejo v Jezusu ter jih spodbudil k iskreni in ne hinavski veri.

Papež je svoje prve besede ob obisku Ostie namenil trpečim in ostarelim. Kot je poudaril, družba potrebuje bogastva in globine njihove izkušnje in prenašanja trpljenja. „Ostareli imajo izkušnjo življenja in nam podarjajo spomin, spomin našega naroda, spomin družine. Bolniki pa so tako podobni Jezusu: trpijo kot On in nosijo križ kot On. V tem smislu ste privilegirani“, jim je dejal sveti oče.

Mlade skavte je papež povabil, naj vero živijo z iskrenim veseljem, ki prihaja iz srca, ne le z nekim zunanjim veseljem: „Veselja ne kupimo v trgovini, veselja ne dobiš, ker zmagaš pri igri v Luna parku. Ne! Veselje je dar Svetega Duha, za katerega moramo prositi. Ne smemo imeti žalostnega in melanholičnega obraza. To ne prinese nič dobrega“, je bil odločen Frančišek.

V nagovoru po evangeliju pa je komentiral včerajšnji evangelij o trti in mladikah. Če slednje niso združene s trto, umrejo, je poudaril. „Res je, da smo vsi grešniki, toda če ostanemo v Jezusu, nas Gospod malo obreže, da bi dali še več sadu. On vedno skrbi za nas. Če se oddaljimo od Njega, smo kristjani le v besedah, ne pa v življenju. Smo mrtvi kristjani, ker ne prinašamo sadov, kot mladike, ki so odtrgane od trte.“ Za to pot pa sta nujno potrebni molitev in udeležba pri zakramentih, da bi ubežali našim človeškim pomanjkljivostim. „Če opravljamo, ne ostanemo v Jezusu: Jezus tega nikoli ni bi storil; če lažemo, ne ostanemo v Jezusu. Če prevaramo druge z umazanimi posli, smo mrtve mladike, ne ostanemo v Jezusu“, je dejal papež, ki je dodal, da ostati v Jezusu pomeni delati dobro, pomagati drugim, moliti k Očetu, skrbeti za bolnike, pomagati ubogim in imeti veselje Svetega Duha. Vendar pa nam je Jezus vedno pripravljen oprostiti, je poudaril papež. Želi le, da ostanemo v Njem in da nismo hinavski.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.