Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež pri avdienci o ukradenem otroštvu

Papež in Sveti sedež | 08.04.2015, 11:38 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o trpljenju, ki ga doživljajo številni otroci. Nekateri so že ob rojstvu zavrženi in zapuščeni. Sveti oče je ob tem pozval, naj na otroke ne prelagamo svojih krivd in poudaril, da otroci niso nikoli napaka.

Voditelji, učitelji, pravzaprav vsi odrasli smo odgovorni za otroke in moramo narediti vse, kar je v naši moči, da spremenimo razmere otrok, ki trpijo zaradi različnih razlogov. Vsak odrinjen, zapuščen otrok, ki berači po ulicah, ki nima dostopa do izobraževanja in zdravstvene oskrbe, predstavlja krik, ki se dviga k Bogu in obsoja sistem, ki smo ga zgradili. Taki otroci so plen zločincev, ki jih izkoriščajo za trgovanje, urijo za vojno ali nasilje.

Papež je opozoril, da tudi v bogatih državah številni otroci živijo dramo, ki jih globoko zaznamuje. Pri tem je omenil krizo družine, vzgojno praznino in včasih nečloveške pogoje življenja. V vsakem primeru gre za otroštvo, ki oskruni telo in dušo. A nobeden od teh otrok ni pozabljen od nebeškega Očeta, nobena njihova solza ni izgubljena, je dejal papež in dodal, da ne smemo pozabiti tudi na našo odgovornost, družbeno odgovornost ljudi in držav.

Ko gre za otroke, se nikoli ne bi smeli slišati pravniški obrambni izrazi, kot so: nismo dobrodelna ustanova; na svojem vsak lahko dela, kar hoče; ali žal nam je, ne moremo storiti ničesar. Papež je opozoril, da otroci vse prepogosto čutijo posledice stresnega življenja, ki ga povzročajo prekarno in slabo plačano delo, nevzdržni urniki. Otroci plačujejo tudi ceno nezrelih zvez in neodgovornih ločitev ter doživljajo izide kulture subjektivnih pravic.

Gospod presoja naše življenje, ko posluša tisto, kar mu sporočajo angeli otrok. Zato se moramo po papeževih besedah vedno vprašati: kaj bi Bogu o nas povedali ti angeli otrok?

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...