Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Papež umiva noge zapornikom (foto: Radio Vatikan)
Papež umiva noge zapornikom

VIDEO: Papež Frančišek je razglasil sveto leto usmiljenja

Slovenija | 11.04.2015, 01:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z objavo bule javno razglasil jubilejno leto Usmiljenja. Ob 17.30 je pred svetimi vrati bazilike svetega Petra na glas prebral nekaj odlomkov bule. Nato je v baziliki sledila molitev prvih večernic nedelje Božjega usmiljenja, s čimer je želel sveti oče poudariti osnovno temo izrednega svetega leta in sicer Božje usmiljenje.

Papež Frančišek je na splošno presenečenje mnogih 13. marca ob sklepu pobude 24 ur za Gospoda napovedal izredno jubilejno leto posvečeno Božjemu usmiljenju. Sveto leto naj bi po njegovih besedah prispevalo k temu, da bi Cerkev bolj izpostavila svoje poslanstvo pričevalke usmiljenja. Organizacijo jubilejnega leta je zaupal papeškemu svetu za spodbujanje nove evangelizacije, da bi celotno dogajanje prispevalo k novemu obdobju Cerkve in jo spodbudilo pri njenem poslanstvu prinašati vsakemu človeku evangelij usmiljenja. Prepričan sem, da celotna Cerkev potrebuje usmiljenja, saj smo vsi grešniki“, je dejal sveti oče. Zaželel je tudi, da bi jubilejno leto prispevalo k poglobitvi veselja v ponovnem odkritju Božjega usmiljenja, s katerim smo poklicani tolažiti vsakega človeka našega časa.

Sicer pa je papež v svojem nagovoru spregovoril tudi o grešnici, ki se je Jezusu približala z veliko željo, da bi ji bili odpuščeni grehi. „Nihče ne more biti izključen iz Božjega usmiljenja. In Cerkev je dom, ki sprejme vsakogar in nikakor ne zavrne“, je dejal sveti oče. Poudaril je, da je treba vrata vedno pustiti odprta, da bi tisti, ki se jih je milost dotaknila, lahko našli gotovost odpuščanja. „Večji ko je greh, večja mora biti ljubezen Cerkve do tistih, ki se spreobrnejo“, je poudaril papež Frančišek in dodal, da Bog odpušča vedno, zato ga nikoli ne smemo nehati prositi odpuščanja.

Sveto leto se bo začelo na praznik Brezmadežnega spočetja, 8. decembra letos in sklenilo 20. novembra 2016, na nedeljo Kristusa Kralja, ki je živo obličje Očetovega usmiljenja.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...