Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Stična bend (foto: Rok Rakun)
Stična bend

Stična diha in predizbor za festival Ritem srca v Celju

| 10.03.2015, 11:44 Mateja Feltrin Novljan

V Celju, kjer te dni poteka sveti misijon, so v soboto popoldne zbrali mladi iz vse dekanije, ki jih je pozdravil in nagovoril tudi škof Stanislav Lipovšek. Projekt Stična diha, Stična mladih v malem, je tokrat zaživel v salezijanskem centru Don Bosko in prinesel tretji izbor za festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca. Tokrat so se predstavili skupini Adoro in Pusti sled, ki sta prinesli svežino z glasbeno zasedbo ter predvsem avtorskima skladbama, ter solistka Rebeka Prelesnik, ki je prepričljivo odpela pesem Nad vsem. Na odru festivala Ritem srca bodo z nami skupina Sled in Rebeka Prelesnik.

V okviru projekta Stična diha so tudi tokrat potekale zanimive delavnice, med njimi o teologiji telesa, ki sta jo vodila mlada zakonca Rebeka in Alen Prelesnik ter o spravi, ki jo je pripravil p. Branko Cestnik. Druženje mladih se je nadaljevalo s predstavitvijo župnij, ki sodijo v dekanijo Celje. Zanimiv program s plesnimi, pevskimi in dramskimi točkami je bil lep uvod za glasbeni večer, ki so ga oblikovali člani skupine Stična bend.

Mlade celjske dekanije je pozdravil tudi škof Stanislav Lipovšek
Mlade celjske dekanije je pozdravil tudi škof Stanislav Lipovšek © Rok Rakun

Na Festilval Ritem srca sta se uvrstila skupina Pusti sled in Rebeka Prelesnik

Predizbor za Festival Ritem srca je v Celju začela skupina Pusti sled. Prijatelji so se zbrali in se odločili, da bodo igrali in peli Bogu. Ime Pusti sled so izbrali zato, ker bi radi pustili sled pri občinstvu: „Tudi občinstvo želimo nagovoriti, da bi pustili svojo sled pri drugih, saj jih Bog zato pošilja v svet,“ pravijo mladi, ki so se z avtorsko skladbo odlično predstavili in pustili prvo sled. Ponovno jih srečamo na Festivalu Ritem srca jeseni.

Pravo sled je pustila tudi skupina Pusti sled
Pravo sled je pustila tudi skupina Pusti sled © Rok Rakun

Rebeka Prelesnik je pevka, ki ima zavidljive izkušnje v prepevanju v različnih zborih. Glasbenica, ki s svojim odličnim petjem razveseljuje tudi otroke v vrtcu, saj je vzgojiteljica, se je predstavila s pesmijo Nad vsem in nas s svojo interpretacijo navdušila. Tudi Rebeka se bo predstavila na Ritmu srca.

Rebeka je zapela pesam Nad vsem
Rebeka je zapela pesam Nad vsem © Rok Rakun

Pridi, pridi Sveti Duh je bila prošnja oziroma avtorska skladba, ki jo je zapela skupina Adoro. Sestavljajo jo družinski člani in prijatelji, ki tudi sicer v mariborski stolnici skupaj pojejo in tako čistijo Boga. Lepo je videti družino, ki skupaj poje, ustvarja in moli. Zanje je to način življenja in s svojim nastopom so bili izredno iskreni in močni pričevalci tega večera. Upamo, da se rodi še veliko lepih slavilnih pesmi in da skupino Adoro srečamo in ji prisluhnemo še večkrat.

Skupina Adoro se je predstavila z avtorsko skladbo Pridi, pridi Sveti Duh
Skupina Adoro se je predstavila z avtorsko skladbo Pridi, pridi Sveti Duh © Rok Rakun

Alen Prelesnik in Filip Firbas s SKAMA sta bila zadovoljna s tokratnim srečanjem, ki je zadnje v letošnjem sklopu in upata, da bomo sodelovali tudi v prihodnje. „Vemo, da brez Radia Ognjišče ne bi mogli v takem obsegu pripraviti teh srečanj, zato smo hvaležni za to in upamo, da bomo nadaljevali,“ je ob koncu povedal Filip Firbas, ki se skupaj z ekipo že pripravlja na srečanje mladih septembra v Stični.

Kaj vse je dogajalo v Celju, pa boste slišli v Petkovem zabavnem večeru, v petek, 13. marca 2015, ob 21. uri.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...