Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kosovska Mitrovica (foto: Wikipedia)
Kosovska Mitrovica

Mogherinijeva v Srbiji in na Kosovu o približevanju držav Evropski uniji

Svet | 27.03.2015, 15:54

Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini se mudi v Srbiji. V intervjuju za enega od tamkajšnjih časopisov je zanikala, da Bruselj Beogradu gleda skozi prste pri notranjih reformah. Včeraj je Mogherinijeva obiskala Kosovo, kjer je poudarila, da bo to leto za državo zelo pomembno.

Preden je odšla na pot, je Mogherinijeva sporočila, da se veseli pogovorov o nadaljnjih korakih Srbije in Kosova na evropski poti ter uresničevanju dogovorov o normalizaciji odnosov med stranema. Prepričana je, da se obe državi po lanskih volitvah soočata s pomembnimi izzivi. Svoj prvi obisk območja, odkar je novembra lani prevzela položaj visoke predstavnice povezave za zunanje zadeve in varnostno politiko, je začela v Prištini, kjer je po srečanju s tamkajšnjimi oblastmi še za letos napovedala podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. "Želim povedati, da smo tukaj skupaj, da bi nadaljevali v potrebni smeri s konkretnimi rezultati," je sporočila na novinarski konferenci s kosovskim premierjem Isom Mustafom. Ta je spomnil, da evroatlantska usmeritev predstavlja voljo velike večine kosovskih državljanov. "Kosovo je kljub velikim žrtvam in škodi med vojno s Srbijo pripravljen reševati odprta vprašanja z neposrednim dialogom in odprto komunicirati z narodnimi manjšinami v državi," je dodal. Mustafa se je ta teden slišal s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem. Mogherinijeva ju je pohvalila, kot je dejala, pogovori politikov brez posrednika pomenijo določen napredek. Tudi sicer je ocenila, da se je uresničevanje sporazuma med Kosovom in Srbijo začelo tako, kot je treba. Ob tem je za enega od srbskih medijev zatrdila, da ne drži, da povezava zato popušča Beogradu. Po njenih besedah mora Srbiji uresničiti reformni načrt, ne le za napredek pri pridruževanju Evropski uniji, ampak predvsem zato, ker bo to koristilo državi. Mogherinijeva naj bi med današnjim obiskom oblastem v Beogradu sporočila, da Srbija ostaja na evropski poti, a bo mogla izpolniti zaveze. Po njenem je politično voljo zanje že pokazala.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.