Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Uršula Urbančič (foto: Matjaž Merljak)
Uršula Urbančič

Mlada moč Balantičeve šole

| 13.03.2015, 11:42 Matjaž Merljak

Uršula Urbančič šteje 21 let, že štiri leta poučuje v slovenskem domu v San Justu v Buenos Airesu. V domu je bila že vključena v celo vrsto dejavnosti: folklora, pevski zbor, mladinska organizacija, odbojka ...

Že ko je končala osnovno šolo, je med odmori nadomeščala učiteljico, ko je šla na malico. V slovensko šolo se je znova vrnila, ko je imela 16 let. Otroci so ji všeč, poučevanje slovenščine ji je pri srcu, sicer pa študira za profesorico zgodovine.

V vrtcu, kjer zdaj deluje, so otroci stari od tri do šest let. Z njimi se pogovarja po slovensko, tako se pogovarjajo tudi otroci med seboj.

Ker je vrtec samo ob sobotah, torej le en dan v tednu, jim zelo prav pride knjižnica, kjer si lahko izposodijo knjige in filme. Tako lahko doma utrjujejo znanje slovenščine.

Februarja letos je bila tretjič v Sloveniji: prvič je prišla z družino, drugič kot maturantka, tretjič pa na seminar za učiteljice, ki so ga pripravili na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter na Zavodu za šolstvu. Bil ji je všeč in na njem se je veliko naučila.

Kristina Skvarča Šenk
Kristina Skvarča Šenk © Matjaž Merljak
Tudi Kristina Skvarča Šenk v vrtcu v Našem domu San Justo pazi na otroke, v Balantičevi šoli pa poučuje še petje. To je eden od šolskih predmetov. Skuša ga pripraviti sproščeno, zato se učijo narodne, ljudske, zabavne in cerkvene pesmi. Enkrat na mesec tudi sodelujejo pri nedeljski sveti maši. Izbira čustvene pesmi, saj so daleč od Slovenije. Z otroki se pripravljajo tudi na nastop za očetovski ali materinski dan. Kristina Skvarča Šenk tudi poje pri mešanem pevskem zboru San Justo, ki ga vodi Andrejka Selan Vombergar.