Marko ZupanMarko Zupan
Papež Frančišek med mladimi na cvetno nedeljo (foto: Reuters)
Papež Frančišek med mladimi na cvetno nedeljo

Veliki teden papeža Frančiška

Cerkev po svetu | 30.03.2015, 10:12 Marta Jerebič

Za papeža Frančiška se je začel eden najbolj napornih tednov v letu, veliki teden. Zaradi številnih obveznosti sveti oče ta teden ne bo imel jutranjih maš v Domu sv. Marte.

Papež Frančišek bo imel v sredo običajno splošno avdienco. Na trgu sv. Petra tudi zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov pričakujejo več tisoč romarjev.

Na veliki četrtek bo sveti oče v vatikanski baziliki daroval krizmeno mašo. Mašo zadnje večerje pa bo daroval v rimskem zaporu Rebbibia, med katero bo umil noge tamkajšnjim zapornikom in zapornicam iz bližnjega ženskega zapora. »Potrebujemo nekoga, ki bi nas objel, ki bi nam dal občutek, da smo del družbe, da smo kristjani širše Cerkve in ne izolirani,« je za Radio Vatikan dejal kaplan v Rebbibii Sandro Spriano in dodal, da je za zapornike zelo pomembno, da se čutijo ljubljene s strani Cerkve in zlasti papeža.

V petek kot običajno sledi obredje velikega petka in v večernih urah križev pot v Koloseju. Meditacije je letos napisal upokojeni škof iz Novare, Renato Corti.

Na veliko soboto, 4. aprila, bo Frančišek v vatikanski baziliki obhajal velikonočno vigilijo, naslednji dan je na programu slovesno velikonočno bogoslužje ter opoldne nagovor in blagoslov mestu in svetu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...