Marko ZupanMarko Zupan
Nadškof Stanislav Zore (foto: Izidor Šček)
Nadškof Stanislav Zore

Nadškof Zore: "Življenje, ki ga ne živimo za druge, je mrtvo."

Radijski utrip | 28.03.2015, 11:57 Petra Stopar

V župnijski cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani se je dopoldne s slovesno sveto mašo sklenil deseti radijski misijon. Pod naslovom „Za vas živim“ ga je Radio Ognjišče pripravljal s skupnostjo salezijancev. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v začetku nagovora dejal, da se moramo Bogu zahvaliti za misijon, ki je že deseto leto „oral po naših srcih, rahljal naše duše in nas pripravljal na sprejem Božje besede in na praznovanje našega največjega praznika“.

Nadškof Zore se je zahvalil vsem, ki so vztrajali pri molitvenem bdenju na Rakovniku, bratom salezijancem in sestram Hčeram Marije Pomočnice, pa tudi vsem radijskim sodelavcem. Kot je spomnil, je letošnji radijski misijon potekal ob priložnosti 200. obletnice rojstva ustanovitelja salezijancev sv. Janeza Boska.

„In ob tej priložnosti vam iskreno čestitam. Naj vas to praznovanje napolni z novim pogumom, naj vas obnovi v želji po služiti človeku po zgledu sv. Janeza Boska zato, da bi najprej vi sami služili Bogu in očetu v Jezusu Kristusu po Sv. Duhu in da bi na ta način pomagali tudi ljudem prihajati k Bogu, postajati božji.“

Nato se je ustavil ob geslu misijona „Za vas živim“, ki ga je izrekel don Bosko. V njem je po nadškofovem mnenju ta svetnik povedal, kaj življenje je. Podobno je dejal že Jezus Kristus, ki je dejal: „Kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, zaradi evangelija, ga bo našel. Kdor pa varuje svoje življenje, ga bo izgubil.“ To geslo je sv. Janez Bosko najprej živel v odnosu do mladih, je dodal nadškof. Po drugi strani pa se je navdihoval po Jezusu, ob velikem ustanovitelju naše Cerkve, kajti On je svoje življenje v resnici živel za druge in zato moremo mi živeti iz Njegovega življenja. „Samo kolikor vsak izmed nas svoje življenje živi za druge, morejo drugi živeti odnos z njim,“ je dejal.

„Življenje, ki ga ne živimo za druge, je mrtvo. To je kakor seme, ki ne pade na zemljo, kakor pšenično zrno, ki ga skrijemo v kaščo in iz njega ne more nikoli pognati ne mladika, klas, kaj šele, da bi iz njega kdaj zmogli speči kruh. Takšno življenje je sebično,“ je pojasnil metropolit.

Zato „Za vas živim“ pomeni nalogo in poslanstvo za vsakega izmed nas, ki hoče biti Kristusov. Za koga torej zares živim, se po nadškofovih besedah sprašuje vsak kristjan.

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...