Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Neapelj v pričakovanju papeževega obiska

Cerkev po svetu | 20.03.2015, 09:47 Marta Jerebič

Neapelj se pripravlja na enodnevni obisk papeža Frančiška. Po poročanju medijev so za jutrišnji obisk na novo asfaltirali nekaj cest, povečali so varnostne ukrepe, zlasti pod vtisom terorističnega napada v Tunisu. Za varnost papeža in Neapeljčanov bo skrbelo približno 3.000 policistov. V mestu pričakujejo tri milijone vernikov. Da bo vse teklo brez težav, bo poskrbelo 1.500 prostovoljcev. Na dogodek v mestu opominja 15.000 plakatov in 300 zastav, ob papeževem prihodu ob 9. uri pa bodo zazvonili vsi zvonovi po škofiji. Za enega vrhuncev obiska velja kosilo z zaporniki v zaporu Poggioreale.

Predsednica društva Živi zapor Anna Maria Esposito napoveduje, da bo kosilo preprosto. "To bo skromen obed, preprost. Časa je malo in papež Frančišek ima namen pozdraviti vsakega zapornika.«

Espositova v zaporu Poggioreale in še v drugem, Secondigliano, prostovoljno dela že 28 let. Oba sta znana po prenatrpanosti celic in po nemogočih razmerah. A po njenem mnenju je največja težava v tem, da zaporniki ves dan nimajo kaj početi. Dejavnosti, s katerimi bi se lahko notri ukvarjali, je namreč zelo malo. Tako so praktično 24 ur zaklenjeni v svoji celici. Nedejavnost, mirovanje pa je začetek vseh tegob, je dejala.

Zaporniki si od papeževega obiska obetajo predvsem eno, pravi: »Da glas ljudi, ki živijo tukaj za rešetkami in v težavnih okoliščinah, prodre navzven!«

Papež Frančišek se je v dveh letih svojega pontifikata že večkrat srečal z zaporniki. Ob svojem obisku v Neaplju pa bo zdaj prvič z zaporniki tudi kosil. Na veliki četrtek je na programu še en obisk v zaporu: v rimskem zaporu Rebibbia želi papež obhajati mašo 'Gospodove zadnje večerje' in ob tem kot del bogoslužja velikega četrtka umiti noge zapornikom obeh spolov.

Frančišek bo na začetku svojega enodnevnega potovanja obiskal tudi Pompeje, kjer bo molil v tamkajšnjem Marijinem svetišču. Bazilika Blažene Device Rožnega venca, ki jo je med leti 1876 in 1901 gradil arhitekt Antonio Cua, velja za eno največjih cerkva v Italiji, posvečenih Božji Materi Mariji.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.