Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež: Družba brez otrok je žalostna in siva

Papež in Sveti sedež | 18.03.2015, 11:05 Marta Jerebič

Potem ko je papež Frančišek doslej pri splošnih avdiencah spregovoril o vlogi matere, očeta, bratov in sester ter starih staršev v družini, je danes pozornost namenil otrokom. Poudaril je, da otroci predstavljajo velik dar za človeštvo. Prihodnjo sredo bo spregovoril o ranah, ki žal prizadevajo otroštvo. Ob tem je spomnil na otroke, ki jih je srečal v Aziji, ki so polni življenja in navdušenja, a po drugi strani živijo v nečloveških razmerah. Zato papež dodaja, da se od tega, kako se obravnava otroke, lahko presoja neko družbo.

Otroci prinašajo življenje, veselje, upanje. Zagotovo prinašajo tudi zaskrbljenost in včasih težave, vendar je bolje imeti družbo s takimi skrbmi in težavami kot žalostno in sivo družbo, ki je ostala brez otrok, je poudaril papež.

Otroci so po njegovih besedah bogastvo za človeštvo in Cerkev, saj nas opominjajo, da nismo samozadostni, ampak smo potrebni pomoči, ljubezni in odpuščanja.

Papež je naštel nekaj darov, ki jih otroci prinašajo človeštvu: „Prinašajo svoj način pogleda na stvarnost, zaupljiv in čist pogled. Otrok ima spontano zaupanje v očeta in mamo, v Boga, Jezusa in Marijo. Hkrati je njegov notranji pogled čist, ni še pokvarjen z zlobo, dvoličnostjo, ki smo se je naučili odrasli … Otroci s seboj prinašajo tudi sposobnost prejemanja in dajanja nežnosti …. Otroci so sposobni smeha in joka, dveh stvari, ki jih odrasli nismo več sposobni … To se moramo tudi mi vprašati. Ali se smejem spontano, z ljubeznijo, ali pa je moj nasmeh umeten? Ali še jokam, ali sem izgubil to sposobnost. To sta dve zelo človeški vprašanji, ki nas jih učijo otroci,“ je dejal papež in dodal, da nas otroci spominjajo tudi na to, da smo vedno sinovi oziroma hčere.

Vedno ohranimo identiteto otroka, tudi potem, ko smo odrasli, ostareli, sami starši. To nas opominja na dejstvo, da si življenja nismo dali sami, ampak smo ga prejeli. Včasih pozabljamo na to, kot da smo lastniki našega obstoja. Otroci nas s svojo prisotnostjo opominjajo ravno na to, da smo v vsakem obdobju življenja, v vsaki situaciji in družbenem položaju še vedno sinovi in hčere, je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.