Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež Frančišek razglasil sveto leto Usmiljenja

Svet | 16.03.2015, 13:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je svet in Cerkev znova presenetil, ko je napovedal sveto leto Usmiljenja. Začelo se bo letos na praznik Brezmadežne, sklenilo pa prihodnje leto na nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva.

Odločil sem se sklicati izredno jubilejno leto, ki bo poudarilo Božje usmiljenje. To bo sveto leto Usmiljenja!“ Navdušeno ploskanje vernikov v baziliki sv. Petra je pozdravilo papeževo napoved začetka izrednega svetega leta Usmiljenja. V nagovoru je sveti oče poudaril bogastvo Božjega usmiljenja in izpostavil veliko ljubezen, s katero nas gleda Jezus, ki ozdravlja naša grešna srca. Sveto leto naj bi po njegovih besedah prispevalo k temu, da bi Cerkev bolj izpostavila svoje poslanstvo pričevalke usmiljenja.

Organizacijo jubilejnega leta zaupam papeškemu svetu za spodbujanje nove evangelizacije, da bi celotno dogajanje prispevalo k novemu obdobju Cerkve in jo spodbudilo pri njenem poslanstvu prinašati vsakemu človeku evangelij usmiljenja. Prepričan sem, da celotna Cerkev potrebuje usmiljenja, saj smo vsi grešniki“, je dejal sveti oče. Zaželel je tudi, da bi jubilejno leto prispevalo k poglobitvi veselja v ponovnem odkritju Božjega usmiljenja, s katerim smo poklicani tolažiti vsakega človeka našega časa.

Sicer pa je papež v svojem nagovoru spregovoril tudi o grešnici, ki se je Jezusu približala z veliko željo, da bi ji bili odpuščeni grehi. „Nihče ne more biti izključen iz Božjega usmiljenja. In Cerkev je dom, ki sprejme vsakogar in nikakor ne zavrne“, je dejal sveti oče. Poudaril je, da je treba vrata vedno pustiti odprta, da bi tisti, ki se jih je milost dotaknila, lahko našli gotovost odpuščanja. „Večji ko je greh, večja mora biti ljubezen Cerkve do tistih, ki se spreobrnejo“, je poudaril papež Frančišek in dodal, da Bog odpušča vedno, zato ga nikoli ne smemo nehati prositi odpuščanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.