Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tiskovna konferenca ob imenovanja novega mariborskega nadškofa (foto: p. Ivan Rampre)
Tiskovna konferenca ob imenovanja novega mariborskega nadškofa

Novi mariborski nadškof: Zavedam se, da bo naloga težka

Cerkev na Slovenskem | 14.03.2015, 15:02 Marta Jerebič

Papež Frančišek je za novega mariborskega nadškofa metropolita imenoval 59-letnega jezuita p. Alojzija Cvikla. Od novembra 2010 je bil ekonom mariborske nadškofije in tako pomagal reševati finančno krizo, v kateri se je znašla nadškofija. P. Cvikl je 62. škof na sedežu mariborske škofije, 8. naslednik blaženega škofa Antona Martina Slomška in tretji mariborski nadškof metropolit. Škofovsko posvečenje bo na 4. velikonočno nedeljo, 26. aprila popoldne v mariborski stolnici.

P. Cvikl je na novinarski konferenci povedal, da je za imenovanje izvedel šele pred dvema dnevoma. „Potrebujem svoj čas, da notranje sprejem to novo poslanstvo in da se tudi duhovno na to poslanstvo pripravim. Nimam še nekega programa, nimam še strnjenih misli, kajti v dveh dneh tega ne moreš narediti. Načrtujemo tiskovno konferenco v desetih dneh, takrat vam bomo kaj več povedali.“

Ko je bil na začetku tega leta sklenjen sporazum z upniki, je p. Cvikl menil, da se bo lahko vrnil v tujino, konkretno na sobotno leto na Malti, ki ga je načrtoval ob odhodu iz Rima.

Očitno so božja pota drugačna. Bog vedno preseneča in tako je v mojem življenju vedno bilo, da sem si sam nekaj zamislil, božja volja pa je šla drugam. Čeprav se je pozneje pokazalo, da je bilo tisto, kar mi je Bog pokazal, najboljše.“

Novi nadškof pred seboj nima lahke naloge: „Zavedam se, da bo naloga, ki mi jo je zaupal papež Frančišek, težka. Ne bo lahka. Sklenili smo sporazum z upniki, a ga bo treba še uresničiti. Čaka nas še veliko dela. Veliko težkih trenutkov …“

P. Cvikl je pozdravil vse duhovnike, redovnike, redovnice, bogoslovce in vernike mariborske nadškofije ter ob tem menil, da danes potrebujemo predvsem upanje.

Slovenija je v veliki krizi. Ta kriza ima veliko obrazov. Ni samo kriza mariborske nadškofije, tudi druge krize so. S skupnimi močmi bomo poskušali vnašati tiste vrednote, ki nas povezujejo, tiste vrednote, ki gradijo skupnost, občestvo in ki dajejo upanje. Če kaj potrebujemo danes, je to upanje in luč. In to bi želel, da bi skupaj iskali in si skupaj prizadevali. Za to bom tudi zastavil moči.

P. Cvikl je ob tem dosedanjega apostolskega administratorja mariborske nadškofije, celjskega škofa Stanislava Lipovška, in upokojenega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja, prosil za blagoslov.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.