Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jean Vanier (foto: splet)
Jean Vanier | (foto: splet)

Jean Vanier dobitnik letošnje nagrade Templeton

Svet | 12.03.2015, 18:18 Marjana Debevec

Ustanovitelj skupnosti Barka kanadski filozof Jean Vanier bo prejel nagrado Templeton, ki jo vsako leto podeljuje istoimenska fundacija za izjemne dosežke v medreligijskem dialogu in človekoljubnih projektih. Med prejemniki so bili v preteklih letih tudi Chiara Lubich, Dalaj Lama, Mati Terezija, ruski pisatelj Aleksander Solženicin in drugi. Z nagrado, ki mu jo bodo izročili maja v Londonu, pa bo prejel tudi 1.7 milijona ameriških dolarjev, kar je več od Nobelove nagrade za mir.

Jean Vanier se je rodil leta 1928 kot sin generalnega guvernerja Kanade. V Angliji se je šolal za mornariškega oficirja in je več let služboval v britanski in kanadski mornarici. Pozneje je v Franciji doktoriral iz filozofije (o Aristotelu) in nekaj časa predaval filozofijo na univerzi v Torontu.

Med svojim bivanjem v Franciji je spoznal dominikanskega patra Thomasa Philippea. Ta mu je razkril dotlej njemu nepoznan svet oseb z motnjo v duševnem razvoju. Močno ga je vznemiril prezir in zavračanje, ki so ga ti ljudje v svetu deležni, obenem pa ga je prevzela njihova temeljna potreba in občutek za prijateljstvo, za občestvo src. Tako je ob podpori patra Thomasa Philippea zaživel z dvema med njimi. Njihov zgled je kmalu pritegnil mnogo ljudi in sprožil ustanavljanje in širjenje skupnosti po vsem svetu, ki so danes povezane v Mednarodno zvezo Barka.

Leta 1971 je z Marie-Helene Mathieu in prijatelji ustanovil prvo skupino Vera in luč. V teh skupnostih se vsak mesec srečujejo ljudje z motnjo v duševnem razvoju, njihovi starši, sorodniki, skrbniki in prijatelji. Danes obstaja več kot 1400 skupin v več kot 70 državah po svetu.

Jean je že leta 1980 vodenje skupnosti prepustil drugim, leta 2003 pa se je umaknil tudi iz vodstvenih struktur mednarodne Barke. Še vedno veliko potuje po svetu, predava, vodi duhovne vaje in obiskuje skupnosti Barke ter Vere in luči.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...