Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

80.518 podpisov v podporo družinskemu referendumu

Slovenija | 10.03.2015, 08:37 Marjana Debevec

Koalicija Za otroke gre je v manj kot tednu dni zbrala 80.518 podpisov državljank in državljanov v podporo referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Podpise bodo ob 10. uri odnesli v državni zbor. Državni svet pa bo nocoj obravnaval predlog, da svetniki vložijo veto na spremenjen zakon o zakonski zvezi. Pobudniki namreč poudarjajo, da sprememba definicije družine prinaša prikrite pravne posledice.

Predsednik državnega zbora bo zdaj razpisal rok za zbiranje 40 tisoč overjenih podpisov v podporo referendumu. Zbiranje bi se lahko začelo v tednu med 16. in 20. marcem.

Če bo najmanj 40.000 podpisov v fizični obliki zbranih v rokah pobudnika referenduma, ima pobudnik en teden časa po preteku 35 dnevnega roka, da podpise vloži v državni zbor. Parlament pa mora odločati o razpisu referenduma v roku sedmih dni od vložitve zahteve, če bi bili upoštevani skrajni roki, bo to v drugi polovici aprila. oz. v začetku maja.

Državni zbor lahko takrat referendum razpiše ali pa zavrne razpis referenduma, iz razlogov, ki so bili sprejeti z zadnjimi spremembami ustave v začetku leta 2013. Če referendum razpiše, ga mora z navadno večino razpisati najmanj 30 dni pred glasovanjem in največ 45 dni pred glasovanjem. Če hoče Državni zbor razpisati referendum čez več kot 45 dni je za to potrebna dvotretjinska večina.

Če Državni zbor odloči, da ne bo razpisal referenduma, sprejme o tem sklep, v katerem je določen rok, v katerem lahko pobudnik referenduma zahteva ustavno presojo take odločitve. V primeru, da ustavno sodišče odloči, da je referendum dopusten in razveljavi sklep državnega zbora, mora državni zbor v enem tednu po prejemu odločitve ustavnega sodišča razpisati referendum.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...