Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednica NSi Ljudmila Novak (foto: NSi)
Predsednica NSi Ljudmila Novak

NSi: Zdravstvo potrebuje reformo

| 08.03.2015, 10:53 Rok Mihevc

V soboto se je v Celju na letnem posvetu sestalo vodstvo Nove Slovenije – krščanskih demokratov, kjer sta zasedala tudi Izvršilni odbor NSi in Svet NSi. Posvet je bil namenjen razpravi o aktualnih političnih zadevah, nadaljnjih aktivnostih stranke in priložnostih, ki bi jih morala izkoristiti Slovenija, da bi čim prej izšla iz krize.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je uvodoma predstavila teme, ki jim stranka preko dela na terenu in aktivnosti v parlamentu posveča največ pozornosti. “Zakon o dostojnem pokopu, ki smo ga pripravili že pred nekaj meseci, je trenutno se v fazi usklajevanja med parlamentarnimi strankami, nato pa ga bomo vložili v parlamentarno proceduro. Zanj bi radi pridobili čim širšo podporo, zato smo dialogu z ostalimi strankami posvetili veliko energije,” je pojasnila predsednica NSi.

NSi zaradi nejasnosti pri sanaciji bank zahteva odgovore BS

V nadaljevanju razprave sta dejavnost krščanskih demokratov v Državnem zboru bolj natančno pojasnila tudi vodja poslanske skupine Matej Tonin, ki je izpostavil glavne probleme pri sanaciji slovenskega bančnega sistema in vlogi, ki jo je pri tem imela Banka Slovenije (BS). V zvezi s tem je NSi v Državnem zboru zbrala tudi dovolj podpisov za sklic izredne plenarne seje, kjer bo moral na odprta vprašanja in dileme odgovoriti guverner BS Boštjan Jazbec.

Posvet stranke NSi v Celju
Posvet stranke NSi v Celju © NSi

Zakon o zakonski zvezi je bil sprejet brez prave razprave in po hitrem postopku

Taksno je bilo prevladujoče sporočilo razpravljavcev na današnjem posvetu, poslanka Iva Dimic pa je pojasnila, da je ta tema močno razdvojila Slovenijo in da je v teku zbiranje podpisov državljank in državljanov za razpis referenduma. “NSi je že pred nekaj tedni do izenačitve zakonske zveze in istospolne partnerske skupnosti zavzela negativno mnenje, krščanski demokrati pa nasprotujemo predvsem temu, da bi istospolno usmerjeni pari lahko posvajali otroke,” je dejala Iva Dimic.

NSi: Če zdravstvene reforme ne bo, sledi interpelacija ministrice

V nadaljevanju posveta so imeli besedo predvsem predsedniki strokovnih odborov, ki so predstavili izhodišča in plan dela za posamezna področja, v zaključku pa je bila razprava namenjena zaskrbljujočemu stanju v slovenskem zdravstvu. Zbrane so nagovorili predsednik strokovnega odbora NSi za zdravstvo dr. Janez Lavre, predsednik Sveta NSi Matjaž Trontelj in poslanec Jernej Vrtovec, ki so izpostavili predvsem težave zaradi monopola ZZZS in predlogo odlašanje s celostno reformo, ki bi v zdravstvu na prvo mesto postavila pacienta in njegove potrebe.

dr. Janez Lavre je v izjavi za javnost dejal, da je denarja v zdravstvu zagotovo dovolj, da se čakalne dobe takoj skrajšajo takoj. »Če ne bo reform, bomo predstavili novo spremenjeno zakonodajo in tiste nujne stvari, ki jih je treba na kratek rok spremeniti«, je še dodal dr. Lavre, predsednica NSi pa je pojasnila: “Ministrici za zdravstvo dajemo še pol leta časa, da pripravi zdravstveno reformo, sicer bomo vložili interpelacijo.”

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...