Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mednarodni dan žena bodo obeležili tudi v Vatikanu

Cerkev po svetu | 08.03.2015, 07:00 Marta Jerebič

Današnji mednarodni dan žena bodo danes že drugič zapored obeležili tudi v Vatikanu. Na prireditvi z naslovom Glasovi vere se bodo zbrale ženske z vseh celin, ki bodo predstavile svoje izkušnje služenja Katoliški Cerkvi. Posameznice bodo med drugim pričevale o izobraževanju deklet v begunskem taborišču, zdravstveni oskrbi v indijskih revnih predmestnih četrtih in boju proti trgovini z ljudmi. Na prireditvi bodo podelili tudi nagrado Mednarodne karitas. Ta z 10.000 evri podpre projekte, ki prispevajo k varnosti prehrane in so lahko zgled za podobne pobude. Dogodek organizira katoliška ustanova Fidel Götz s sedežem v Liechtensteinu. V nadaljevanju pa o tem, kako število žensk, ki so zaposlene v Vatikanu, iz leta v leto narašča.

Na področju vatikanskega governatorata je danes zaposlenih skoraj dvakrat toliko žensk kot pred 10-imi leti. V navedenem obdobju je njihovo število s 195 naraslo na 371. Tudi v relativnih številkah je razvoj znaten. Leta 2004 je bilo slabih 13 odstotkov uslužbencev v Vatikanu žensk, leta 2014 pa že več kot 19 odstotkov.

Podobno je pri Svetem sedežu. Lani je v uradih rimske kurije in pridruženih ustanovah, kot je na primer Radio Vatikan, delalo 333 žensk, kar je 18 odstotkov. Podatki tu sicer obsegajo le zadnja štiri leta, a kljub temu napovedujejo trend rasti pri zaposlovanju žensk.

So pa zaposlene pri Svetem sedežu povprečno bolj kvalificirane kot njene kolegice na področju governatorata. Slednje spadajo večinoma v rang od 4 od 10 in v glavnem delajo kot prodajalke, tako po različnih knjigarnah v vatikanskih muzejih ali v veleblagovnici. Zaposlene pri Svetem sedežu pa so v glavnem uvrščene v 7. rang, za kar se zahteva končan študij na univerzi. Delajo na primer kot voditeljice oddelkov v uradih rimske kurije, kot arhivarke, zgodovinarke ali novinarke.

Redke pa so ženske na višjih položajih, ki presegajo 10. stopnjo. Trenutno sta v uradih kurije, kongregacijah in papeških svetih dve podtajnici – kar ustreza rangu državnega sekretarja. Pri kongregaciji za redovnike deluje italijanska sestra Nicoletta Spezzati, pri papeškem svetu za pravičnost in mir pa Italijanka Flaminia Giovanelli.

Začetki zaposlovanja žensk v Vatikanu segajo natanko 100 let nazaj. 1. februarja 1915 je v papeškem uradu za opremo začela delati pomočnica Anna Pezzoli. V večjem obsegu pa so ženske začeli zaposlovati šele po 2. vatikanskem cerkvenem zboru.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...