Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Vodstvo KGZS (foto: Marjan Papež)
Vodstvo KGZS

Problematika VVO: Pet javnih vprašanj

| 04.03.2015, 15:27

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v sporočilu za javnost opozorila, da se odgovorni v državi ne odzivajo, čeprav je problematika kmetovanja na najožjih vodovarstvenih območjih postala nevzdržna. Kmetje so zato pred tednom dni pripravili javno razgrnitev problema in protestni shod.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija od pristojnih terja, da težave začnejo reševati, od ministra Dejana Židana pa, da službe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravijo rešitev na temo kmetovanja na ožjih vodovarstvenih območjih.

V zahtevi izražajo nestrinjanje z izjavami nekaterih uslužbencev ministrstva, ki niso skladne z dogovori in sklepi sestankov, ki so med predstavniki ministrstva, Sklada Kmetijskih zemljišč in gozdov in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije potekali lansko jesen.

Kot so še zapisali v zahtevi, jim pred za 18. marec načrtovanim sestankom, "zaradi pereče problematike in v izogib neproduktivnemu reševanju problematike kmetovanja na VVO I postavljajo pet javnih vprašanj:"

1. Kako bo rešeno vprašanje odškodnin za kmetovanje na VVO I po letu 2015, ko ne bo več veljala Uredba o načinu izplačevanja in merilih za izračun nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima?

2. Kako se bo reševal problem nadomestnih zemljišč?

3. Kako si MKGP zamišlja ureditev izplačila dejanskih odškodnin in kdaj bodo za to pripravljene zakonske podlage?

4. Kdaj bo realizirana zahteva glede podaljšanja roka za vlaganje zahtevkov za izplačilo nadomestil za upravičence na območju Dobovce in Dravski dvor, kjer je prišlo do napake pri izračunu višine nadomestil v letu 2013 in kdaj bo dokončno prišlo do ureditve težav na A in B pasu na tem območju?

5. Kdaj bo realizirano izplačilo nadomestil za leto 2009 tam, kjer niso bila izplačana pa je za to že bila zakonska podlaga?

V zahtevi, ki so jo podpisali predstavniki Civilnih iniciativ Dravsko polje, Dobovce, Apaško polje in Ljubljana, zahtevajo tudi vnaprejšnji pisni odgovor na ta vprašanja, na samem sestanku pa prisotnost tako ministra Dejana Židana, kot tudi ministrico Ireno Majcen.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...