Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Post ob kruhu in vodi (foto: ARO)
Post ob kruhu in vodi

Postne akcije in spodbude

| 18.02.2015, 00:21 Matjaž Merljak

S pepelnično sredo se začnemo pripravljati na največji krščanski praznik - veliko noč, ki bo letos 5. aprila. To je spokorni čas, ko pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Različne organizacije so tudi letos pripravile akcije, spodbude in pobude. Nekaj smo jih predstavili v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem.

Projekt #deliJezusa je namenjen poglabljanju izkušnje Jezusa, ki je bistvena izkušnja krščanskega življenja, ter podelitvi te izkušnje v krogu bližnjih: družine, prijateljev, sošolcev, sodelavcev ter še posebej tistih, ki ne poznajo Jezusa. Vsak, ki se projektu pridruži, vsak dan prejeme kratek video posnetek, v katerem eden od dvajsetih najbolj znanih in najzanimivejših katoliških pričevalcev deli svoje razmišljanje o Jezusu. Posnetki se navezujejo na svetopisemski odlomek prihodnje nedelje in se končajo z vprašanjem ali ugotovitvijo, ki človeka spremlja skozi ves dan. Temu lahko sledi pogovor z bližnjimi, s prijatelji ter deljenju posnetka in razmišljanju na družabnih omrežjih. Če želiš biti del tega projekta, se prijavi na spletni strani Zavoda za pastoralno dejavnost Pridi.si.  Naj bo post 2015 res prava izkušnja z Jezusom!

Post nas nagovarja tudi k sočutju z ljudmi v hudih stiskah z različnimi možnostmi za odpoved, dobra dela in poglobitev našega odnosa z Bogom. Zato je Slovenska Karitas tudi za letos pripravila različna povabila. Preventivna akcija 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, bolezni in nesreč, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola, bo letos potekala že desetič in jo bosta spremljali tudi dve romanji – na Brezje in na Sveto Goro. Akcija Ne pozabimo je namenjena pomoči ljudem v stiski na balkanskem polotoku. Karitas v postnem času spodbuja k poglobitvi petkovega posta in v okviru globalne kampanje Caritas Internationalis »Ena človeška družina, hrana za vse«, ki jo podpira tudi papež Frančišek, si vse Karitas prizadevajo, da bi se do leta 2025 končala lakota na svetu.

Nadškofijski referat za versko izobraževanje odraslih tudi letos v postnem času prireja postna premišljevanja. Ta bodo potekala vseh šest postnih četrtkov na Teološki fakulteti v Ljubljani, vsakič z začetkom ob 19.30. Kot je povedal dr. Rudi Koncilija, je letošnje teme navdihnila škofovska sinoda o družini.

„V Sloveniji se je razvnela tematika o evtanaziji. Umiranje je globoko povezano z družino. Zato bomo ta četrtek začeli s temo Človekovo dostojanstvo tudi v smrti, predavatelj bo upokojeni nadškof dr. Anton Stres,“ pravi dr. Koncilija in dodaja:“Kristus nam na sebi pokaže, kako strahota človekove smrti v moči daritve za odrešenje drugih izžareva dostojanstvo najvišje ljubezni.“

Drugo postno premišljevanje v četrtek, 26. februarja 2015, bo pripravil mons. dr. Anton Štrukelj. Predaval bo o izreku papeža Frančiška Praznik brez zatona. „Ta ideal naj dosega krščanska družina. Njeno življenje naj bo v celoti praznik, to pomeni, da vse delo, ves trud za sožitje, ves življenjski križ, v krščanski ljubezni v družini zasije v prazničnem ozračju velikonočne skrivnosti,“ pojasni dr. Rudi Koncilija.

V četrtek, 5. marca 2015, bo jezuitski pater Lojze Markelj obrnil razmišljanje k temi, kam bo zgrmela rast zunajzakonskih skupnosti. Četrti postni četrtek (12. marca 2015) bodo gostje zakonca Dani in Vilma Siter ter še dva zakonska para. Odgovarjali bodo na temo, kako zakon in družina lahko spodbudita ponovni vzpon vere? Katera so znamenja upanja?

V četrtek, 19. marca, bo Matic Zupančič spregovoril o vprašanju zlorabe interneta in nakazal, kako vzgajati. Zadnje postno predavanje v četrtek, 26. marca 2015, bo imel mons. dr. Rudi Koncilija o moči pozitivnega mišljenja v družinah, ki pravi: „Evangeljsko mišljenje je najodličnejše pozitivno mišljenje, ki je zelo aktualno za vzgojo. Isto mišljenje naj bo v vas, kot je v Jezusu Kristusu.“

Zavod Iskreni.net je pripravil postno akcijo za zakonce Poglobita svoj odnos! Med seboj. Z Bogom. Ta pobuda temelji na svetem pismu, saj vsebuje 40 postnih razmišljanj ob božji besedi, primerna je tako za zakonce kot posameznike, pripravili so jo 'mojstri' duhovni vaj in osebni spremljanj: jezuita p. Viljem Lovše in p. Ivan Platovnjak ter Sonja Pungertnik, njuna sodelavka, sicer pa aktualna Slovenka leta. Pri pisanju so se opirali na sveto pismo in knjigo avtorja Johna Eldredgerja Divji v srcu.

Vsako jutro bo gradivo akcije (povabilo k dnevnemu branju, razmišljanju, pogovoru) prišlo po elektronski pošti. Vsak sam si izbere čas, kdaj bo gradivo uporabil in kako na globoko zmore v danem trenutku. Akcijo tako lahko spremljate na domačem računalniku, tablici, mobilnem telefonu; vsebino si lahko tudi natisnete. Postna akcija bo prve dni na voljo vsem, nato pa donatorjem Iskreni.net.

Zavod Božji otroci pripravlja 40 dnevno molitev za življenje pred ljubljansko porodnišnico, Zavod Živim pa akcijo "Pre-živim". V postnem času bodo zbirali hrano za štiri družine, ki živijo v težkih razmerah, pa so se kljub temu odločile obdržati otroka. V pogovoru z Marjano Debevec sta jo predstavila Tina Čerin in Jani Jeriček. Namenjena je mladim in mladim po srcu, pri njej pomagajo štirim družinam, ki so povezane s Zavodom. Slednji se zavzema za polnost človeškega življenja ... Te družine živijo v zelo težkih razmerah, a so v trenutkih preizkušnje pokazale zaupanje in sprejele novo življenje. Njihove stanovanjske razmere so težke, starši nimajo zaposlitev, pogosto so brez osnovnih dobrin za preživetje ... Konkretno pomoč za te družine bodo zbirali v Ljubljani, Celju, Novem mestu, Škofji Loki in Vipavi.

Iniciativna skupina Molitve in posta za domovino vabi slovenske župnije, da se vključijo v molitveno verigo za domovino. Letos želijo dati še poseben poudarek molitvi in postu za družino in za odgovorno sprejemanje življenja. Pobudo smo predstavili v naši oddaji pred tednom dni. Društvo SKAM pa za letošnji postni čas prvič organizira akcijo "40 ur brez telefona". Vsi smo povabljeni, da v postnem času izklopimo telefon vsaj med 19.00 in 20.00. Več o tem v četrtkovi Dijaški oddaji. Gost bo Marko Rijavec.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...