Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Razgiban utrip župnije Marije Vnebovzete

| 08.02.2015, 17:38 Matjaž Merljak

Zima nam je zopet nasula kar nekaj snega in po poročilih nam vremenoslovci še obetajo padavine. Vožnja po zasneženih cestah je kar malo naporna, posebno ko še piha veter in nosi sneg in povzroča zamete. Ti zameti včasih tudi povzročajo slabšo udeležbo pri aktivnostih. Smo pa že par tednov pred postom in imamo upanje, da bo zima se le enkrat poslovila.

Po predpisih škofije mora vsaka župnija poslati delovanje in finančno poročilo v škofijski urad za pregled. Škofija potem pregledu sporoči vsaki župniji in odobri delo župnije. Tako poročilo smo brali v tedenskem oznanilu župnije Marije Vnebovzete in brali, da je stanje župnije sprejeto in dobro. Seveda pa taka poročila zahtevajo kar dosti dela finančnih prostovoljcev, ki to poročilo pripravijo. Gospod Kumše se je v oznanilu tem dobrosrčnežem lepo zahvalil, saj župnija kar uspešno deluje naprej.

V tem oznanilu tudi beremo podrobno vse aktivnosti, ki so se odvijale v župniji v preteklem letu. Vse od dela Društva Najsvetejšega Imena, Oltarnega društva, Slovenske šole in vseh drugih župnijskih organizacij, ki vsaka po svoje doprinese uspehu župnije. Navedene so tudi vse zabavne prireditve, kakor vsakoletni piknik na Slovenski Pristavi, obratno žrebanje, ribje večerje v postu. V poročilu so tudi navedeni krsti, prva obhajila, poroke in pogrebi v tem preteklem letu.

V cerkvi Marije Vnebovzete
V cerkvi Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo smo po vseh svetih mašah bili deležni Blaževega blagoslova v obeh naših župnijah, saj je bil v torek sveti Blaž, škof in mučenec. Po njegovem mučeništvu so kristjani prosili za njegovo pomoč v primeru bolezni, posebno še za božje varstvo pred obolenju grla. Zato še danes dobivamo »Blažev žegen«.

Članice Oltarnega društva Svetega Vida so imele v nedeljo skupni obisk maše in obhajila. Po maši so imele mesečni sestanek. Društvo Najsvetejšega Imena te župnije pa ima to danes, le da imajo po maši še molitev rožnega venca za »Pravico življenja«. Po maši pa vabijo v Slovensko sobo v svetoviški vasici na kavo in krofe.

Župnija Marije Vnebovzete pa danes pripravlja kosilo za vse prostovoljce župnije, ki storijo toliko dobrega za obstoj župnije. Na ta način se župnija zahvali vsem za njihovo podporo in dobroto.

Naslednji vikend se bo pa odvijalo pravo Kurentovanje v okolici svetega Vida in Slovenskega narodnega doma na Saint Clair Aveniji. Povorka bo ob opoldne in potem pustna zabava v dvorani doma.

Pri Mariji Vnebovzeti nas pa čaka maškeradni ples ta večer in Pustna večerja na Pustni torek, ki ga pripravlja odbor Slovenskega kulturnega vrta.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...