Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Umrl izseljeniški duhovnik Ciril Turk

| 05.02.2015, 12:00 Matjaž Merljak

V Lipi ob Vrbskem jezeru (Lind am Wörthersee) na avstrijskem Koroškem se bodo danes ob 15. uri poslovili od izseljeniškega duhovnika Cirila Turka (1927). Svoja duhovniška leta je posvetil rojakom v Nemčiji, ker pa je bil doma iz Hinj v novomeški škofiji, bo pogrebni obred vodil novomeški škof Andrej Glavan.

Ciril Turk se je rodil 23. maja 1927 v vasi Ratje v župniji Hinje. Odraščal je v revni kmečki družini šestih otrok. Gimnazijo je začel v Škofovih zavodih in zaradi nemške zasedbe nadaljeval pri uršulinkah v Ljubljani.

Leta 1944 se je pridružil domobrancem in se ob koncu vojne umaknil na Koroško. Na srečo se je izognil vrnitvi iz Vetrinja, saj sta z bratom Jožetom v noči na 31. maj 1945 pobegnila iz taborišča.

Ciril je nadaljeval gimnazijo v begunskem taborišču Špital ob Dravi. Po maturi leta 1948 se je odločil za študij teologije v Salzburgu. Tam je bil leta 12. julija 1953 posvečen v duhovnika.

Novo mašo je imel v Šmihelu na Koroškem. Prvih pet let je ostal v salzburški nadškofiji; zadnje leto je bil stolni kaplan v Salzburgu, kjer je začel zbirati slovenske izseljence.

Od tam je odšel v Porurje med slovenske delavce, kjer je bil takrat Janez Zdešar. Iz Oberhausna je obiskoval slovenske skupnosti v zahodnem delu te dežele.

Pokojni izseljeniški duhovnik Ciril Turk
Pokojni izseljeniški duhovnik Ciril Turk © spletna stran novomeške škofije
Poleti 1966 je odšel v deželo Baden-Württemberg in sprva iz Esslingena obiskoval rojake v tem delu Nemčije. Leta 1974 je s pomočjo škofije pridobil hišo na Stafflenbergstr. 64 v Stuttgartu, v kateri pozneje uredil slovensko središče za rojake v Baden-Württemberg.

Postala je duhovno, kulturno in socialno središče s sobotno slovensko šolo. Tudi po upokojitvi leta 1994, ko se je naselil na Koroškem, se je redno vračal v Stuttgart. Ko je obnemogel, pa je bival v domu ostarelih v Pliberku, ki ga vodijo slovenske sestre.

V noči s praznika Gospodovega darovanja, 2. februarja, na god sv. Blaža, 3. februarja 2015, ga je Gospodar življenja v 88. letu življenja poklical k sebi.

Ciril Turk je bil leta 14. aprila 2007 tudi sogovornik v oddaji Naš gost

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...