Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Minister Žmavc s Slovenci na Madžarskem (foto: USZS)
Minister Žmavc s Slovenci na Madžarskem

Obisk ministra Žmavca v Budimpešti

| 04.02.2015, 12:28 Matjaž Merljak

Položaj slovenske manjšine v Porabju, prihodnji izzivi s poudarkom na dvojezičnem šolstvu in ohranjanju slovenskega jezika na vseh nivojih, financiranje dejavnosti manjšine ter možnosti za skupne čezmejne in gospodarske projekte, ki bi zagotavljali gospodarsko podlago. To so bile osrednje teme obiska ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazda Žmavca 2. in 3. februarja 2015 v madžarski prestolnici.

Kot so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je minister Žmavc prvi dan srečal z vodstvom Inštituta za slovansko in baltsko filologijo na Univerzi ELTE: z direktorjem Inštituta in vodjo Katedre za slovansko filologijo prof. dr. Istvánom Lukácsom, porabsko Slovenko, strokovnjakinjo za slovenski jezik dr. Marijo Bajzek Lukács in lektorjem in predavateljem slovenskega jezika dr. Mladenom Pavičićom. Sogovorniki so ministra seznanili s potekom študija slovenistike, številom študentov in projekti, ki jih trenutno izvajajo. Poudarili so pomen priprave vélikega slovensko-madžarskega in madžarsko-slovenskega slovarja, za katerega je Madžarska zagotovila sredstva za naslednja štiri leta. Prav tako je zelo pomembna priprava pregleda zgodovine slovenske literature v madžarskem jeziku in pregleda zgodovine madžarske literature v slovenščini. Minister Žmavc je izrazil podporo obema projektoma.

V nadaljevanju se je minister srečal s predstavniki Društva Slovencev v Budimpešti in novoizvoljenega vodstva slovenske samouprave v 11. okrožju Budimpešte. Na srečanju so mu predstavili delovanje društva in samouprave, s poudarkom na vse večjem vključevanju mladih in iskanju novih možnosti sodelovanja s Slovenci v Porabju.

Minister Žmavc na obisku na Madžarskem
Minister Žmavc na obisku na Madžarskem © USZS

Drugi dan se je minister Žmavc srečal z državnim ministrom za narodnostne skupnosti in civilno družbo Miklósem Sólteszom. Na srečanju sta izmenjala stališča o položaju slovenske manjšine na Madžarskem in prihodnjih izzivih s poudarkom na dvojezičnem šolstvu in ohranjanju slovenskega jezika na vseh nivojih, financiranju dejavnosti manjšine ter možnostih za skupne čezmejne in gospodarske projekte, ki bi zagotavljali gospodarsko podlago. V popoldanskih urah se je minister v prostorih slovenskega veleposlaništva v Budimpešti sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Madžarskem. Seznanil jih je z zaključki pogovora, ki ga je pred tem opravil z državnim ministrom Sólteszom. V nadaljevanju pogovora so se dotaknili še ostalih odprtih vprašanj, pomembnih za Slovence v Porabju in Madžarskem na sploh.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...