Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Benedikt XVI. na konzistoriju (foto: Radio Vatikan)
Papež Benedikt XVI. na konzistoriju

VIDEO: Papež kardinalom za vodilo dal hvalnico ljubezni

Svet | 14.02.2015, 13:54 Marjana Debevec

V baziliki sv. Petra je dopoldne potekal redni javni konzistorij, med katerim je papež umestil dvajset novih kardinalov, od katerih jih je 15 volivcev. Slovesnosti se je udeležil tudi zaslužni papež Benedikt XVI. V nagovoru zbranim kardinalom z vsega sveta je papež Frančišek izpostavil, da je kardinalski naziv sicer dostojanstvo, ni pa čast. Kot vodilo pa jim je dal Pavlovo hvalnico ljubezni.

V hvalnici ljubezni najprej beremo, da je Ljubezen velikodušna in dobrotljiva. „Kolikor bolj se poveča odgovornost v službi Cerkvi, toliko bolj se mora povečati srce in se razširiti po meri Kristusovega srca“, je dejal papež. Po njegovih besedah bi morali znati ljubiti brez mej; znati ljubiti z dobrotljivimi gestami. „Dobrotljivost je trden in stalen namen, da bomo imeli radi vedno in vse, tudi tiste, ki nas nimajo radi.“

Ljubezen tudi ni nevoščljiva, se ne ponaša in se ne napihuje. „To je zares čudež ljubezni, kajti ljudje smo nagnjeni k nevoščljivosti in ponosu. Na to skušnjavo niso imuna niti cerkvena dostojanstva. A ravno zato lahko še toliko bolj izstopa božja moč ljubezni, ki spreminja srce, tako da nisi več ti, ki živiš, ampak Kristus živi v tebi“, je dejal sveti oče.

V nadaljevanju svojega govora je spomnil tudi, da ljubezen ni brezobzirna in ne išče svojega. Kdor živi ljubezen, namreč ni usmerjen sam vase. „Ljubezen pa te decentralizira in te postavi v resnično središče, ki je samo Kristus“, je dejal papež.

Ljubezen se tudi ne da razdražiti in ne misli hudega. Po papeževih besedah nas ljubezen osvobaja nevarnosti, da bi se impulzivno odzvali, povedali in storili napačne svari. Predvsem pa nas osvobaja smrtne nevarnosti vzdrževanja jeze, ki se kuha znotraj človeka, zaradi hudega, ki ga je doživel.

Apostol Pavel nadaljuje, da se ljubezen ne veseli krivice, veseli pa se resnice. „Kdor je v Cerkvi poklican v vodstveno službo, mora imeti močan čut za pravičnost“, je dejal papež. Resnico pa najde v Jezusu Kristusu, ki je neizčrpen vir našega veselja.

Ljubezen pa tudi vse prenaša, vse veruje, vse upa in vse prestane. Po papeževih besedah naj bi predvsem predstavniki Cerkve znali vedno odpuščati, vzbujati zaupanje, vedno širiti upanje in potrpežljivo prenašati vsako situacijo.

Bog pa vse to uresničuje, če smo poslušni delovanju Svetega Duha, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...