Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Kardinali z vsega sveta o reformi rimske kurije

Cerkev po svetu | 12.02.2015, 13:56 Marta Jerebič

V Vatikanu so zbrani kardinali z vsega sveta, ki se pred sobotnim konzistorijem, na katerem bo papež umestil 20 novih kardinalov, seznanjajo s smernicami in predlogi za reformo rimske kurije. Ta ni namenjena sama sebi, ampak je sredstvo za močno krščansko pričevanje, je kardinalom uvodoma dejal papež Frančišek.

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, bo vsem drugim kardinalom predstavil povzetek svojega dosedanjega dela. Kot je že včeraj pojasnil tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, Svet kardinalov še ni oblikoval nobenega osnutka apostolske konstitucije, ki bo zamenjala dosedanjo konstitucijo Pastor Bonus, ki obravnava strukturo rimske kurije.

»Cilj reforme je doseči večjo ubranost pri delu različnih dikasterijev in uradov z namenom učinkovitejšega sodelovanja v popolni preglednosti, ki gradi pristno sinodalnost in zbornost,« je dejal papež in poudaril, da »reforma ni namenjena sama sebi, ampak je sredstvo za močno krščansko pričevanje, za bolj učinkovito evangelizacijo, bolj ploden ekumenski duh in spodbujanje bolj konstruktivnega dialoga z vsemi

Reforma bo morala po papeževih besedah izpopolniti identiteto rimske kurije, katere namen je, da pomaga Petrovemu nasledniku pri izvajanju njegove pastoralne službe za dobro Vesoljne Cerkve in krajevnih Cerkva. Frančišek je navzoče kardinale pozval, naj svoje mnenje izrazijo svobodno in dodal, da je za reformo potreben čas, odločnost, predvsem pa sodelovanje vseh.

Delo se je nato nadaljevalo za zaprtimi vrati. Koordinator in tajnik Sveta devetih kardinalov, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga in msgr. Marcello Semeraro, sta predstavila predloge za reformo kurije, med drugim o osebju dikasterijev, sinodalnosti in predlogih za združitev nekaterih papeških svetov v dva večja dikasterija. Prvi bo zajemal laike in družino, drugi pa pravičnost, mir, karitativnost, migrante, okolje in pastoralo zdravja. V dopoldanski razpravi je sodelovalo 12 kardinalov.

Najverjetneje jutri bo sledila predstavitev dela Tajništva za ekonomijo in Komisije za zaščito mladoletnih. Svet devetih kardinalov se bo nato znova sestal sredi aprila.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...