Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svet kardinalov (foto: Radio Vatikan)
Svet kardinalov

Svet devetih kardinalov znova o reformi rimske kurije

Cerkev po svetu | 10.02.2015, 07:15 Marta Jerebič

V Vatikanu je na osmem srečanju zbran Svet devetih kardinalov, ki razpravlja o reformi rimske kurije. Na zasedanjih je prisoten tudi papež Frančišek.

V četrtek in petek bo nato v sinodalni dvorani potekal konzistorij kardinalskega zbora, ki bo ravno tako razpravljal o predlogih in smernicah za reformo rimske kurije. V soboto pa se bo ob 11. uri v vatikanski baziliki začel redni javni konzistorij, med katerim bo papež Frančišek umestil dvajset novih kardinalov. Sledil mu bo še konzistorij za kanonizacijo treh blaženih. V nedeljo bo papež v vatikanski baziliki daroval sveto mašo skupaj z novimi kardinali.

Kardinali z vsega sveta, ki se bodo v četrtek in petek zbrali na konzistoriju, na katerem bodo razpravljali o predlogih za reformo rimske kurije, so že pred dnevi prejeli pripravljalni dokument. Kot poroča spletni portal Vatican Insider, ne gre za osnutek nove apostolske konstitucije, ampak povzetek dela, ki ga je lani opravil Svet devetih kardinalov.

Predlogi za reformo kurije so v glavnem znani. V prvem strukturnem delu reforme je nastalo tajništvo za ekonomijo. Drugi korak zajema zmanjšanje števila papeških svetov oziroma njihovo združitev v dva večja dikasterija. Prvi bo zajemal laike, v njem se bo znašlo še področje družine in življenja. Drugi dikasterij bo zajemal karitativne dejavnosti in pravičnost, v njem pa bodo združeni dosedanji papeški sveti za pravičnost in mir, Cor unum, pastoralo migrantov in pastoralo zdravstvenih delavcev. Vsak od teh dveh dikasterijev bo razdeljen na tajništva, ki bodo ohranila dosedanje pristojnosti, ne bo pa več toliko vodij. S tem se bo število kurijskih kardinalov zmanjšalo. Kot dodaja Vatican Insider, še ni znano, ali bosta omenjena dva diksterija postala kongregaciji ali ostala papeška sveta. Kongregacije so pristojne v imenu papeža, papeški sveti pa ne.

Svet devetih kardinalov naj bi razpravljal tudi o reformi vatikanskega državnega tajništva, vendar o tem še ni nič znanega. Napovedano je bilo le to, da bo potrebno vsaj še kakšno leto, preden bo reforma zagledala luč.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...