Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Papež: V Cerkvi ni prostora za duhovnike, ki zlorabljajo otroke

Cerkev po svetu | 06.02.2015, 09:40 Marta Jerebič

V Vatikanu od danes do nedelje prvič v polni sestavi zaseda Papeška komisija za zaščito mladoletnih. Papež Frančišek je v zvezi z njenim delovanjem pisal vsem predsednikom škofovskih konferenc in višjim predstojnikom ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega delovanja. Ob tem je poudaril, da v Cerkvi ni prostora za duhovnike, ki zlorabljajo otroke, ter vse krajevne Cerkve pozval, naj naredijo vse, da bodo izkoreninile rano spolnih zlorab in zaščitile otroke ter odprle pot sprave in ozdravljenja pri zlorabljenih.

Frančišek je Komisijo za zaščito mladoletnih ustanovil marca lani z namenom, da oblikuje predloge in pobude, ki bodo izboljšali norme in postopke za zaščito otrok in mladoletnikov. Komisija je torej v pomoč krajevnim Cerkvam pri obravnavanju tega problema. Papež zato škofovske konference in višje redovne predstojnike poziva k polnemu sodelovanju s komisijo in dodaja, naj v to vključi visoko strokovne osebe, ki so znane po svojem prizadevanju na tem področju.

»Družine morajo vedeti, da Cerkev ne varčuje s trudom, da bi zaščitila njihove otroke. Pravico imajo, da se nanjo obračajo s polnim zaupanjem, saj je varna hiša,« piše papež in dodaja, da jih strah pred škandalom nikoli ne sme pripeljati do tega, da bi prikrivali zlorabe. Za tiste, ki zlorabljajo mladoletnike, ni prostora med duhovniki, poudarja Frančišek.

Škof in višji redovni predstojniki imajo nalogo, da v župnijah in drugih cerkvenih ustanovah zagotavljajo varnost otrok in mladostnikov. Duhovniki in odgovorni za redovne skupnosti morajo biti tudi razpoložljivi za srečanje z žrtvami in njihovimi bližnjimi, še dodaja sveti oče. Takšna srečanja so po njegovih besedah dragocene priložnosti, ko lahko prisluhnejo tistim, ki so veliko pretrpeli, in jih prosijo odpuščanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...