Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Izločanje tovornih vozil na avtocesti (foto: ARO)
Izločanje tovornih vozil na avtocesti

Zaradi obilnega sneženja in močnega vetra izdan rdeči alarm

Slovenija | 04.02.2015, 19:12 Petra Stopar

Na Agenciji za okolje RS opozarjajo, da bo od četrtka zjutraj do sobote zjutraj v vzhodni polovici Slovenije padlo od 40 do 60, lokalno pa do približno 80 centimetrov snega. Močan veter bo prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države. Orkanska burja na Primorskem pa bo med drugim lahko povzročila tudi do tri metre visoke valove.111

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala tudi opozorilo za rdečo stopnjo ogroženosti za južno in vzhodno Slovenijo za petek, ker bo v 24 urah zapadlo več kot 40 centimetrov, lokalno pa več kot 60 centimetrov snega. Za četrtek in petek pa za zahodno Slovenijo velja rdeča stopnja ogroženosti zaradi burje, ki bi lahko pihala tudi s sunki do 140 kilometrov na uro.

Po trenutnih izračunih velike večine meteoroloških modelov bo zaradi predvidenega obilnega sneženja in močnega vetra v noči na petek in v petek po vsej Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo oteženo odvijanje vseh vrst prometa, opozarjajo na Arsu.

Sneženje se bo krepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek in bo lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. Krepil se bo tudi severovzhodni veter. Burja na Primorskem bo zelo močna. V četrtek bodo sprva najmočnejši sunki malo nad 100 kilometrov na uro, v času najmočnejše burje pa meteorologi pričakujejo, da bodo sunki na izpostavljenih mestih dosegli hitrosti nad 140 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah.

Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Zaradi burje so že danes na nekaterih cestnih odsekih omejitve prometa. Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za kamp prikolice hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, opozarjajo na prometno-informacijskem centru.

Ceste, sneg, zastoji, izločanje
Ceste, sneg, zastoji, izločanje © ARO

Vodja tehnične službe na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so že v stiku s sosednjimi državami in bodo že ob 5. uri zjutraj začeli z izločanjem tovornih vozil na mejnih prehodih, zatem na počivališčih, do 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila, ki bi še bila na avtocestah.

Prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po ocenah, ki jih Arso pripravlja za Dars, naj bi skupno na mariborskem, na širšem novomeškem območju in v Prekmurju padlo med 70 in 80 centimetrov snega. Veliko manj padavin pričakujejo na Gorenjskem ali Notranjskem.

Najhuje bo predvidoma okoli polnoči s četrtka na petek in nato proti jutru. "V petek zjutraj bo hudo, a ceste bi morale biti čiste, saj bomo delali vso noč," še pravi Sever. Zagotavlja, da v kolikor bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih Darsovih baz in postaj.

V Ljubljani naj bi po ocenah Arsa padlo med 30 in 40 centimetrov snega. Za ljubljansko obvoznico Sever pravi, da se jo bodo potrudili sčistiti še pred jutranjo konico. "Če v času konice zapade toliko snega, se lahko naša vozila premikajo le tako hitro kot ostala vozila v koloni, ne moremo hitreje," je opomnil voznike.

Po Severjevih navedbah bo v četrtek in petek v dveh izmenah na terenu vseh 450 delavcev službe, ki bodo posipali, plužili in pomagali ob drugih izrednih dogodkih na avtocesti z 270 vozili. Darsovo vozilo potrebuje slabi dve uri, da naredi svoj krog, na klancih pa eno uro. V tem krogu vozilo Darsa očisti približno 40 kilometrov cest, je pojasnil. Dars upravlja in vzdržuje 607 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti.

Ukrepi, ki jih je pripravil Dars za tokratno sneženje, so usklajeni tudi mednarodno, pravi vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin. Tovorni promet bodo omejevale vse sosednje države - Madžarska, Italija in Hrvaška, saj bo snežna fronta dosegla tudi naše sosede. Voznike je opomnil, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno in s predpisano zimsko opremo, še raje pa naj ta dva dneva koristijo javne prevoze, na primer vlake, ki bodo v napovedanih razmerah zagotovo bolj učinkoviti.

Na Slovenskih železnicah napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh vozili podaljšani potniški vlaki. V četrtek in petek bosta med Sežano in Ljubljano vozila tudi dva dodatna potniška vlaka. Avtobusi, s katerimi nadomeščajo druge vlake, bodo med krajema vozili nespremenjeno, po voznem redu, kot doslej, še dodajajo na železnicah.

Zorin voznikom še svetuje, naj - v kolikor se bodo znašli na avtocesti in bodo morali zapustiti svoje vozilo - za večjo vidljivost uporabljajo odsevne telovnike. "Vsi naj pazijo na prometno varnost. Že pred odhodom na pot naj na spletnih straneh prometno-informacijskega centra ali na številki 1970 preverijo razmere na cestah," je še dodal. Vozniki naj upoštevajo prometno signalizacijo, naj bodo strpni in vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Računati pa velja tudi, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se vozniki na pot odpravijo prej kot po navadi.

Izločanje tovornih vozil na avtocesti
Izločanje tovornih vozil na avtocesti © ARO

Predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet GZS Milan Slokar, sicer prokurist družbe Slo-car, je kritičen, da se Dars pred ukrepom izločanja tovornih vozil ni posvetoval z avtoprevozniki. Po njegovih besedah je bil dogovor, da se bodo v podobnih situacijah prej skupaj dogovorili, kako se bo ukrepalo.

Predstavniki avtoprevoznikov bi Darsu predlagali, naj bodo ponoči dežurni tudi tisti, ki imajo pristojnosti odločanja, in naj sproti vidijo, ali bo potrebno izločanje. Po njegovem mnenju je za tovorna vozila kritičnih štiri ali pet točk na avtocestah, in sicer klanci na Rebernicah, vrhniški klanec, pred dvema predoroma proti Štajerski in Medvedjek. Takšna preventiva pa po njegovih besedah preveliko stane. Tovorno vozilo, če stoji, pomeni 200 evrov stroška dnevno, je pa večja težava, da se ne zasluži, dodaja Slokar.

Slovenija, Hrana in okolje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...