Slavi Košir
Jakob Čuk
Alen Salihović
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež: Vsaka družina potrebuje očeta

04.02.2015, 11:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek je, kot je napovedal že prejšnjo sredo, pri današnji splošni avdienci spregovoril o lepoti očetovstva, o pomenu vloge očeta v družini. Poudaril je, da vsaka družina potrebuje očeta.

Naloga očeta je, da svojim otrokom posreduje modrost kako ravnati, govoriti, presojati modro in pošteno. A prvo, kar je pri tem potrebno, je, da je oče prisoten v družini, blizu ženi, s katero deli vse, veselje in bolečino, napore in upanja. In da je blizu otrokom pri njihovem odraščanju: ko se igrajo in delajo, ko so brezskrbni in ko jih kaj muči; ko govorijo in ko so tiho, ko so drzni in ko jih je strah, ko naredijo napačen korak in ko se vrnejo na pravo pot. Skratka, očetje, ki so prisotni: "Prisoten ne pomeni nadzornika. Očetje, ki preveč nadzorujejo svoje otroke, jih razveljavljajo, jih ne puščajo odraščati."

V zvezi s priliko o izgubljenem sinu oziroma usmiljenem očetu je papež dejal, da morajo biti očetje potrpežljivi. "Velikokrat ni druge poti, kot da čakaš; moliš in čakaš s potrpežljivostjo, milino, velikodušnostjo in usmiljenjem."

Papež je dodal, da dober oče zna čakati in odpustiti. Seveda zna tudi odločno opozarjati. Dober oče ni šibek, popustljiv, sentimentalen. Oče, ki zna opozoriti otroka, ne da bi ga ponižal, je isti, ki zna nuditi zaščito brez pridržkov. Papež je pri tem navedel primer očeta, ki je dejal, da včasih mora udariti svoje otroke, vendar nikoli v obraz, da jih ne bi ponižal.

Sveti oče je ob koncu še dejal, da brez milosti nebeškega Očeta, očetje izgubijo pogum in zapustijo teren. Vendar pa otroci potrebujejo očeta, ki jih čaka, ko spoznajo svoje napake. Otroci bodo sicer vse naredili, da tega ne bodo priznali oziroma dali vedeti, a če ne bodo našli očeta, to v njih lahko odpre rane, ki jih je težko zaceliti. Papež je očete še povabil, naj se navdihujejo po sv. Jožefu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik) Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik)

Kdaj je v cerkvi še vedno potrebna maska?

Medtem ko se povsod v Sloveniji v javnem življenju sproščajo ukrepi, so tudi škofje izdali nova navodila za bogoslužja v cerkvah. Veljajo od danes. Na nekaj vprašanj nam je odgovoril tajnik SŠK, ...

prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv) prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv)

Naša gostja: prof. dr. Bojana Beović

Pred mikrofon naše osrednje sobotne popoldanske oddaje smo tokrat povabili gostjo, ki je postala v času epidemije tudi medijsko širše prepoznavna. Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je ...