Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež: Vsaka družina potrebuje očeta

04.02.2015, 11:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek je, kot je napovedal že prejšnjo sredo, pri današnji splošni avdienci spregovoril o lepoti očetovstva, o pomenu vloge očeta v družini. Poudaril je, da vsaka družina potrebuje očeta.

Naloga očeta je, da svojim otrokom posreduje modrost kako ravnati, govoriti, presojati modro in pošteno. A prvo, kar je pri tem potrebno, je, da je oče prisoten v družini, blizu ženi, s katero deli vse, veselje in bolečino, napore in upanja. In da je blizu otrokom pri njihovem odraščanju: ko se igrajo in delajo, ko so brezskrbni in ko jih kaj muči; ko govorijo in ko so tiho, ko so drzni in ko jih je strah, ko naredijo napačen korak in ko se vrnejo na pravo pot. Skratka, očetje, ki so prisotni: "Prisoten ne pomeni nadzornika. Očetje, ki preveč nadzorujejo svoje otroke, jih razveljavljajo, jih ne puščajo odraščati."

V zvezi s priliko o izgubljenem sinu oziroma usmiljenem očetu je papež dejal, da morajo biti očetje potrpežljivi. "Velikokrat ni druge poti, kot da čakaš; moliš in čakaš s potrpežljivostjo, milino, velikodušnostjo in usmiljenjem."

Papež je dodal, da dober oče zna čakati in odpustiti. Seveda zna tudi odločno opozarjati. Dober oče ni šibek, popustljiv, sentimentalen. Oče, ki zna opozoriti otroka, ne da bi ga ponižal, je isti, ki zna nuditi zaščito brez pridržkov. Papež je pri tem navedel primer očeta, ki je dejal, da včasih mora udariti svoje otroke, vendar nikoli v obraz, da jih ne bi ponižal.

Sveti oče je ob koncu še dejal, da brez milosti nebeškega Očeta, očetje izgubijo pogum in zapustijo teren. Vendar pa otroci potrebujejo očeta, ki jih čaka, ko spoznajo svoje napake. Otroci bodo sicer vse naredili, da tega ne bodo priznali oziroma dali vedeti, a če ne bodo našli očeta, to v njih lahko odpre rane, ki jih je težko zaceliti. Papež je očete še povabil, naj se navdihujejo po sv. Jožefu.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...