Oblikovalec-arhitekt Julijan Krapež
Oblikovalec Julijan Krapež: Zamrtje oblikovanja je le navidezno
Slovenija | 22.01.2015, 10:00 Nataša Ličen
Pod taktirko oblikovalca Julijana Krapeža je v zadnjem času nastalo kar nekaj odličnih rešitev za kuhinjo. Za več svojih unikatnih del je prejel tudi nagrade. Delo oblikovalcev je v preteklih letih ostajalo v ozadju in se o njih ni pisalo na prvih straneh, čeprav so bili vedno nosilci razvoja in pomembni za tehnološki razvoj. Lansko leto ni bilo lahko, pravi oblikovalec, po izobrazbi arhitekt, Julijan Krapež, katerega uspešno delo ne cenijo samo stranke, ampak mu izkazujejo priznanje tudi stanovski kolegi. Letos se kažejo obetajoči znaki, da bomo vendarle počasi splavali iz dna, še dodaja v pogovoru, ki smo ga na radiu Ognjišče posneli za novo letošnjo rubriko dobrih rešitev, z naslovom Ni meje za dobre ideje.
Skozi vso zgodovino je kuhinja center vsakega doma
Julijan Krapež: »Zame je kuhinja center bivanjske enote, kjer se odvijajo družinski stiki, druženje in priprava hrane, ki je na nek način obredno dejanje. Tudi skozi zgodovino je bil to najbolj središčni prostor v domačem objektu. Zato kuhinji posvečam največ pozornosti, tako v smislu funkcionalne ureditve kot tudi oblikovanja. Kuhinja je najbolj kompleksen pohištveni element. Omogoča najširšo možnost oblikovanja.«
V dvajset letni karieri več kot trideset nagrad in priznanj
»Priznanja, ki sem jih dobil, mi veliko pomenijo. Moja težnja je, pohištveno oblikovanje nasloniti na dediščino, zato izbiram domače avtohtone materiale, ki žal niso več tako pogosto v uporabi. Želim si, da bi jih uporabili racionalneje, da bi izoblikovali boljši odnos do lesa in njegove obdelave, prav tako je s kamnom, materialom, ki je tako značilen za naš prostor. Pri oblikovanju pohištva zato skušam v elemente vnesti neko nadgradnjo. V današnjem času je pohištvo preveč posplošeno, je plod industrijskih pristopov, velikih serij, le-te mu zmanjšujejo identiteto, ki jo je nekoč imelo. Zato mi je to svojevrsten izziv, da pohištvu vrnem primarnost, ki jo je nekoč imelo.«
Mentrga, element sodobne kuhinje »Vse več strank mi govori, da sami doma pripravljajo in pečejo kruh. Zato razmišljam, kako bi to vključil v sodobno kuhinjo. Želim ji dati večji pomen, kot ga ima danes, v sodobni družbi. Moje mnenje je, da je oblikovanje še vedno na istih kakovostnih pozicijah, navidezno zamrtje je nastalo zaradi zastoja gospodarstva in ekonomije. Je ena najpomembnejših strateških dejavnosti. Vendar posredno to za industrijo pomeni svojevrsten strošek in ob današnjem zmanjševanju izdatkov, to pomeni, da oblikovanje industrija izvaja v lastnem krogu. Vse manj je povezovanja med oblikovalci in industrijo, včasih je bilo več tega sodelovanja. Si pa oblikovalci vsekakor želimo, da bi bilo tega znova več, ker bi lahko prišli skupaj do boljših rešitev, s katerimi bi uspešneje nastopili tudi na tujih trgih. Vendar imam občutek, da je zavel nov veter. Dobro bi bilo, če bi čim bolj podprli to sodelovanje med oblikovalci in industrijo tudi v državnih institucijah.«