Na celjski Karitas možnost brezplačne izposoje medicinskih pripomočkov

Slovenija | 06.01.2015, 09:58 Petra Stopar

V prvi letošnji oddaji Karitas na Radiu Ognjišče je generalni tajnik Škofijske Karitas Celje Matej Pirnat predstavil projekt brezplačne izposoje medicinsko-tehničnih pripomočkov. Na Karitas imajo pester nabor, največ povpraševanja pa je po bolniških posteljah, sploh električnih.

Veliko je takšnih bolnikov in ostarelih, ki so sicer na podlagi zavarovanja upravičeni do enega pripomočka, potrebujejo pa še dva ali tri druge. Za bolniškimi posteljami so naslednji najbolj iskani medicinsko-tehnični pripomočki invalidski vozički, sobna stranišča, hodulje, blazine za preprečevanje preležanin, sobni trapezi in dvigala, »in stvari, ki ponavadi tako ali tako niso na recept, so samoplačniške ali pa si jih mora človek kupiti sam, če jih želi imeti,« je dejal Matej Pirnat v pogovoru za naš radio.

O možnosti izposoje v skladišču ŠK Celje so po njegovih besedah dobro obveščeni tudi patronažne službe v širši okolici in družinski zdravniki, ki sami pošljejo ljudi na Karitas. Kot pravi Pirnat, vsem, ki si želijo izposoditi pripomoček zase ali v imenu svojega sorodnika, ni potrebno pojasnjevati diagnoze. »To niti ni potrebno niti nismo za to usposobljeni. Delujemo na zaupanje in si ne predstavljam, da bi obstajal nekdo, ki bi si želel izposoditi nek medicinski pripomoček, ki ga ne bi potreboval,« dodaja.

Izposoja je brezplačna, kljub vsemu pa so na Karitas veseli vsakega dobrodelnega prispevka ob vrnitvi pripomočka. Obenem vabijo vse, ki imajo dobro ohranjene in funkcionalne medicinsko-tehnične pripomočke doma in jih ne potrebujejo, naj jih prinesejo ali darujejo Karitas, saj si želijo čim širši nabor materialov. Tisti, ki pa bi pripomoček potrebovali, pa se lahko najprej obrnejo na najbližjo župnijsko Karitas. K sodelovanju so vabljeni tudi domači zavodi in ustanove, ki bi bili pripravljeni odstopiti rabljene, a še ustrezne pripomočke.

Invalidski voziček, medicinski pripomočki
Invalidski voziček, medicinski pripomočki © ŠK Celje

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...