Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

Novice iz Clevelanda

| 18.01.2015, 17:45 Matjaž Merljak

Zimsko dogajanje v ameriški Ljubljani nikakor ni mrtvo, rojaki so se lahko udeležili seminarja o novem življenju v krščanski veri, na voljo je bilo t.i. zimsko kosilo in tudi koncertu so lahko prisluhnili.

Če iščemo novo pot življenja, smo bili vabljeni da se udeležimo programa, ki nam je bilo nudeno v Borromeo Semenišču v neposredni bližini. To je bil dan in pol zborovanja v petek in soboto. Vabljeni so bili moški in ženske nad 18-im letom. Zajtrk in malica sta bili vključeni. Prosili so pa za prostovoljne prispevke za kritje stroškov. Novo življenje nam je bilo dano ob krstu, saj smo preteklo nedeljo praznovali Kristusov krst. Ta praznik je eden od treh razglašenj, ki jih Cerkev praznuje: Kristus, razodet kot luč z obiskom Modrih, Kristus, ki je razodet kot Božji Sin v reki Jordan, ko je glas Njegovega Očeta razglasil: »Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje« in svatba v Kani, kjer se Kristus razodene kot božanstvo s prvim čudežem. S praznikom Jezusovega krsta se je tudi zaključila božična doba. Kot je povedal župnik Božnar, se tudi prične umik božičnih okraskov, le počasi, postopoma, da dlje obdržimo žar božiča.

V župniji Marije Vnebovzete danes servira svoje zimsko kosilo Slovenska sobotna šola. Serviranje poteka od 11. do 13.ure. To kosilo je vedno dobro obiskano, saj župljani cenijo poslanstvo te ustanove, ki vzgaja slovensko mladino in jo uči slovenskega srca in to že več kot 60 let.

V cerkvi svetega Vidaje je med včerajšnjo vigilijo ob 16.00 uri gostoval pevski zbor višje šole svetega Ignacija. Zbor je pel med sveto mašo in po njej zapel krajši koncert v cerkvi. Po koncu se je druščina preselila v spodnjo dvorano pod cerkvijo, kjer jih je čakal lažji prigrizek in okrepčila.

Božično okrašena cerkev Svetega Vida
Božično okrašena cerkev Svetega Vida © Tone Ovsenik
V oznanilu Svetega Vida smo brali izjemno pohvalno pismo Grega Heilsmana, glasbenega direktorja v clevelandski katedrali sv. Janeza Evangelista. On je izrazil posebno zahvalo Janezu Sršenu in tudi Janezu mlajšemu. Onadva sta organizirala prelepo petje ob pogrebu škofa Edvarda Pevca. Kot pravi G. Heilsman, čas je bil kratek za pripravo pogreba, a sta se izkazala oba, eden kot drugi. Bil je zelo presenečen nad tako lepem, kot pravi, odličnem petju.

Janez starejši vodi petje v cerkvi svetega Vida že mnogo let, je pevovodja mešanega pevskega zbora Korotan, moškega zbora Fantje na vasi ter učitelj petja v sobotni svetoviški šoli, čeprav ima službo v mestu Cincinnati, ki je oddaljeno štiri ure vožnje. Vsak teden se vrne in vodi petje v cerkvi ter k potrebnimi vajami.

Kakor pravi pregovor, jabolko ne pade daleč od drevesa. Janez mlajši je že nekaj časa organist in pevovodja dveh zborov v eni od večjih župnij v clevelandski škofiji, svete Monike. Še vedno najde čas in pomaga v domači župniji. Za pogreb škofa Pevca je organiziral pevce v zelo kratkem času. Kot pravi G. Heilsman, če vedno dobiva pohvale za izvrstno petje svetoviških pevcev po tolikih tednih. Gospod Heilsman končuje z besedami, naj jima leto 2015 prinese mnogo milosti in blagoslovov. Hvaležni smo tudi župljani svetega Vida.