Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev v Lemontu za božič (foto: Slovensko versko središče Lemont)
Cerkev v Lemontu za božič

Božič in novo leto v Lemontu

| 09.01.2015, 13:00 Matjaž Merljak

V Lemontu pri Chicagu v ZDA so ljudi v adventnem času spodbujali k družinski pripravi na božič, tudi k temu, da so doma imeli adventni venec in ob njem molili. Zbirali so hrano za potrebne in vabili k božični spovedi. Pogovarjali smo se s p. Metodom Ogorevcem.

Posebne so v ameriških Brezjah jaslice, ki jih že vrsto let pripravlja Peter Jakopec, ki se za to priložnost z ženo se pripelje štiri ure daleč, delno so tudi gibljive in si jih lahko ogledamo na Youtube.com (glej zgoraj).

Božične devetdnevnice niso imeli, saj so ljudje razpršeni. Na sveti večer je bila ob 21.00 maša v angleščini, opolnoči pa v slovenščini. Pol ure pred polnočnico je zbor pel božične pesmi, nato so blagoslovili jaslice, imeli slovesno mašo, po njej pa so se zbrali v slovenskem kulturnem domu za družabno srečanje. Za božič je bila ob 7.00 maša v angleščini, nato še maša ob 11.00 v slovenščini.

K mašam prihaja okoli 20 odstotkov ljudi, za božič pa 60 odstotkov več, ker je praznik povezan z družino: „To ,kar smo okrog božičnih praznikov prejeli v družini, ostane.“

Jaslice v Lemontu
Jaslice v Lemontu © Slovensko versko središče Lemont

Na praznik Svete Družine so pri maši blagoslovili otroke in družine, na silvestrski večer so imeli zvečer mašo, nato so se zbrali pri večerji v slovenskem kulturnem domu, igral je domači ansambel Veseljaki. Vseh skupaj je bilo 170 rojakov in prijateljev, veliko jih je ostalo krepko čez polnoč. Na prvi dan novega leta je bila kot običajno ob 7.00 maša v angleščini, ob 11.00 pa v slovenščini na čast Mariji, materi božji, a na ta dan je vse skupaj bolj mirno - ljudje počivajo.

Ob oltarju, p. Metod Ogorevc je na desni strani
Ob oltarju, p. Metod Ogorevc je na desni strani © Slovensko versko središče Lemont

P. Metod je omenil še en dogodek: v soboto po božiču je bil v muzeju znanosti in industrije v Chicagu prikaz božiča po svetu. Člani slovenske skupnosti so že v adventnem času okrasili božično drevo, na tisti dan pa so prikazali slovenske običaje v adventu in božiču: Miklavževanje, kajenje doma na sveti večer ...

Zbor sodeluje pri maši
Zbor sodeluje pri maši © Slovensko versko središče Lemont