Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Zvone Štrubelj (foto: Franci Arh)
Dr. Zvone Štrubelj

Božič in novo leto v Belgiji

| 08.01.2015, 11:59 Matjaž Merljak

Ves december so se rojaki v Beneluksu pripravljali na božič. Poudarki so bili sprva na mlajši skupnosti v Luksemburgu, Bruslju in Haagu, za sam božič, ko ti rojaki odidejo domov v Slovenijo, pa na vrsto pride starejši del na Flamskem, na severu Belgije in na Nizozemskem, nam je povedal župnik dr. Zvone Štrubelj.

Jedro nove slovenske skupnosti v Beneluksu so starši z manjšimi otroki. Ti so sami pripravili igrico za prihod Miklavža. V Luksemburgu so imeli srečanje v soboto pred 1. adventno nedeljo, nato še v Bruslju, v soboto pred 2. adventno nedeljo pa še v Haagu.

Ob božičnem prazniku pa je bil dr. Štrubelj s starejšo generacijo rojakov. V Genku na severu Belgije je v italijanski cerkvi, kjer se zbirajo enkrat na mesec, ob 22.00 pri maši pel združeni zbor Slomšek. Maša je bila delno tudi v flamskem jeziku, saj nekateri ne razumejo več slovensko, številni pa pridejo k maši zaradi slovenskih božičnih pesmi.

Druga sveta maša na sveti večer je bila ob 23.00 v Heerlenu na Nizozemskem. Tam je bilo petje ljudsko, a kljub temu je slovenska božična pesem lepo zadonela.

Na božič so imeli sveto mašo v Eisdnu v zimski kapeli svete Barbare, zvečer pa še v Bruslju z nekaj udeležbe.

Praznik svete družine, slovo od starega leta in začetek novega leta župniku v Beneluksu pušča nekaj prostega časa, ki ga izkoristi za različne poglobljene teme in pisanje kolumen in komentarje, ki jih lahko beremo tudi v Sloveniji. Trenutno piše o nasprotovanju krščanstvu v današnji Evropi ...