Jaslice za božič 2014 pri Svetem Vidu v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Jaslice za božič 2014 pri Svetem Vidu v Clevelandu

Božič in novo leto v Clevelandu

| 04.01.2015, 19:39 Matjaž Merljak

Božično-novoletni prazniki so za nami, a priprave na te so potekale dokaj normalno tudi pri nas v Clevelandu.

Na adventne nedelje se je prižigalo sveče eno za drugo, simbolno za vse štiri predbožične nedelje v pripravi na Sveti dan. Žalost nas je doletela, ko smo na drugo nedeljo zvedeli, da nas je za vedno zapustil in odšel po božje plačilo priljubljeni Gospodov delavec med nami, škof Edvard Pevec. Škof Pevec se je rodil staršem, slovenskim imigrantom, ki so se naselili v slovenski naselbini okrog župnije svetega Vida. V duhovnika je bil posvečen 29. aprila leta 1950. Služboval je na več župnijah v clevelandski škofiji in tudi kot župnik domače župnije svetega Vida do časa, ko ga je papež Janez Pavel II. imenoval kot pomožnega škofa clevelandske škofije, kateri je stregel vse do svoje upokojitve leta 1982. Čeprav je bil upokojen, se je še vedno z veseljem vračal v domačo župnijo za praznike in posebna bogoslužja. Pri svetem Vidu je praznoval 50- in 60-letnico posvečenja. Škofova nepričakovana smrt naj bi bila dokaz, da ima Bog zadnjo besedo. Že njegovo geslo nam pove, da je imel polno zaupanje v Božjo voljo, saj si je izbral besede »Gospod, prihajam da naredim tvojo voljo«, kot navodilo za svoje življenje v Božji službi. Vsa leta njegovega bivanja na tej obli je z veseljem in ponižnostjo izpolnjeval Božjo voljo. Naj počiva v miru.

Cerkev Svetega Vida za božič 2014
Cerkev Svetega Vida za božič 2014 © Tone Ovsenik
Na sveti večer je mladina župnije Marije Vnebovzete uprizorila žive jaslice ob družinski sveti maši in ob polnoči je bila polnočnica kot v cerkvi svetega Vida. V obeh cerkvah sta cerkvena zbora pela božične pesmi pol ure pred polnočnico, ko so verniki prihajali v cerkev. Obisk v obeh župnijah je bil dober, le cerkve niso več tako polne kot so bile pred leti. Vzrokov za to je več. Tudi selitve v oddaljene kraje naj bi to povzročale. Na sveti dan je bila v cerkvi svetega Vida tudi maša zadušnica za pokojnega škofa Pevca za ljudi, ki se niso mogli udeležiti škofovega pogreba v clevelandski stolnici sv. Janeza Evangelista.

Petje božičnih pesmi vedno Kristjanom prinese posebno veselje in polepša praznik rojstva Gospodovega. Združeni pevski zbor župljanov svetega Vida in Marije Vnebovzete nam vsako leto poda veličasten božični koncert oziroma dva. Prvi je bil v petek zvečer, 26. decembra, v cerkvi Marije Vnebozete in drugi v cerkvi svetega Vida v nedeljo, 28. decembra. Tu je koncert sledil vsefarni sveti maši ob desetih. Po koncertu, tako v petek kakor v nedeljo, je sledilo srečanje v dvorani z dobrim prigrizkom in priliko si izmenjati božična voščila. Nadvse lepa priložnost polepšanja prazničnih dni.

Pevci pod vodstvom Janeza Sršena
Pevci pod vodstvom Janeza Sršena © Tone Ovsenik
V nedeljo, na praznik Svete Družine, sta obe župniji imeli na voljo nove farne koledarje, ki jih vsak župljan vzame domov za osebno uporabo, kjer so navedeni vsi prazniki in posebna dogajanja v župnijah v prihodnjem letu.

Z novim letom se pa spet pričnejo običajna praznovanja in obletnice. Letos se bomo spomnili 70-letnice konca druge svetovne vojne in še posebno pobojev, ki so sledili in begunstva. Naj bi to leto prineslo pomiritev in spravo med ljudmi, ki nas muči kot narod že vsa ta desetletja. Naj bi se v tem letu vsi ozrli v preteklost in se sprijaznili s tistimi časi, ki so nas razdvojili. V upanju, da se vsi soočimo s preteklostjo in se sprijaznimo s časi, ki so pretekli in si sezimo v roke kot sestre in bratje. Saj je vsak se ravnal po svojih prepričanjih. Vsako bitje si zasluži dostojen grob, ne glede kaj je bil in na kateri strani je delal. Vsi ti so imeli ljudi, ki jih pogrešajo in jih ljubijo. Naj bo to slovensko leto, leto soglasja, leto združenja.

Srečno novo leto vsem, ki to slišite, brez izjeme.