Jaslice pri Brezmadežni v Torontu (foto: Ciril Soršak)
Jaslice pri Brezmadežni v Torontu

Božič v Torontu

| 02.01.2015, 16:46 Matjaž Merljak

Rojaki v Kanadi so tudi v adventu 2014 imeli slovensko pripravo na božične praznike. Najprej je bila v krajih na zahodu dežele (Vancouver, Edmonton, Kelowna, Princ George), nato pa še v Torontu. O pripravi in praznovanju smo za oddajo Slovencem po svetu in domovini govorili s kaplanom pri Brezmadežni v Torontu, Tonijem Burjo.

Letos je pripravo na božič vodil upokojeni nadškof Anton Stres, ki ga ljudje v Kanadi dobro poznajo, saj je bil tam že pred leti. Deset dni je bil najprej na zahodu Kanade, kjer je ob nedeljah obiskal dve mesti, med tednom pa Kelowno, kjer živijo predvsem starejši rojaki. V Torontu je bila duhovna priprava najprej v mestni župniji Marije Pomagaj, in sicer od 11. do 14. decembra. Takrat so tudi praznovali 60-letnico župnije. Slovesnost je vodil nadškof Stres. Praznovanja, ki je prineslo tudi kulturni program, se je udeležilo 300 ljudi. Od 15. do 18. decembra je bila božična priprava v Montrealu, od 19. decembra naprej pa pri Brezmadežni s čudodelno svetinjo v Torontu. Zjutraj in zvečer je bila sveta maša z nagovorom, pred mašama je bila priložnost spoved (samo pri Brezmadežni je šlo k spovedi tristo ljudi).

Nadškof Stres pri Brezmadežni v Torontu
Nadškof Stres pri Brezmadežni v Torontu © Ciril Soršak

Pri Brezmadežni je bil sicer v adventu poudarek na bogoslužju. Slovenska šola je v začetku adventa priredila lepo Miklavževanje, prodajala je tudi božične rože. Te so pred prazniki ljudje naročili v spomin na rajne. Bile so bele in rdeče barve (stale je približno 20 dolarjev - glede na velikost), z njimi so okrasili celotno cerkev. Pred božičem so imeli tudi devetdnevnico.

Vincencijeva konferenca, ki skrbi za obdaritev starejših, je 21. decembra pripravila božičnico. Molitvam v cerkvi je sledil program v dvorani, kjer je pel tudi zbor Naša pesem. Na prireditvi so dali priznanje Jožetu Česniku, ki to konferenco vodi že 33 let. Pred tem dogodkom pa so člani skupine obiskali vse starejše, ki jih je vsaj sto.

Marija Pomagaj v Torontu
Marija Pomagaj v Torontu © Ciril Soršak

Jaslice pri Brezmadežni so pred oltarjem in pri družinski sveti maši na prvi sveti večer ob 20.00 so imeli tudi žive jaslice (sodelovala je družina z dojenčkom, otroci pa so bili pastirji in angeli). Istočasno je bila maša tudi pri Mariji Pomagaj, kjer je pred mašo otroški zbor pripravil poseben program. Naslednja maša pri Brezmadežni je bila ob 22.00, opolnoči pa je imela mašo albanska skupnost.

Praznovanje 60-letnice župnije Marije Pomagaj v Torontu
Praznovanje 60-letnice župnije Marije Pomagaj v Torontu © Ciril Soršak

Na božični dan je bila v mestu maša ob 10.00, sodelovala je dekliška pevska skupina Plamen, ki jo vodi Marija Ahačič Pollak. Rojaki v Torontu so praznovali tudi nedeljo Svete družine, zdaj pa se pripravljajo na praznik svetih treh kraljev, ki bo v Kanadi v nedeljo, 4. januarja.

Pri praznovanju v dvorani župnije Marije Pomagaj
Pri praznovanju v dvorani župnije Marije Pomagaj © Ciril Soršak