Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Papež na avtobusu (foto: Radio Vatikan)
Papež na avtobusu

Postne duhovne vaje za papeža bo vodil p. Bruno Secondin

Cerkev po svetu | 30.01.2015, 12:15 Marta Jerebič

Papež Frančišek se bo od 22. do 27. februarja v kraju Ariccia blizu Rima skupaj s člani rimske kurije udeležil postnih duhovnih vaj. Vodil jih bo karmeličan, p. Bruno Secondin, nekdanji docent za sodobno duhovnost in temelje duhovnega življenja na papeški univerzi Gregoriana. Spregovoril bo na temo »Služabniki in preroki živega Boga.« Meditacije bodo med drugim osredotočene na to, kako iti ven iz svojih »vasi«, kako preiti od praznih idolov k pravemu usmiljenju in kako nas lahko revni evangelizirajo. V času postnih duhovnih vaj papež ne bo imel avdienc, prav tako ne bo sredine splošne avdience.

Sicer pa papeža Frančiška do letošnjih velikonočnih slovesnosti čaka obsežen program slovesnosti, kot je razvidno iz bogoslužnega koledarja za obdobje od februarja do aprila, ki so ga objavili v Vatikanu.

Papež bo ta ponedeljek, na praznik Jezusovega darovanja in ob svetovnem dnevu posvečenega življenja, mašo v vatikanski baziliki daroval skupaj z redovniki in redovnicami.

V nedeljo, 8. februarja, popoldne bo obiskal rimsko župnijo sv. nadangela Mihaela v Pietralati.

V soboto, 14. februarja, bo vodil konzistorij, med katerim bo uradno umestil nove kardinale. Naslednji dan bo z njimi v baziliki sv. Petra obhajal slovesno bogoslužje.

Postni čas bo papež na pepelnično sredo, 18. februarja, začel s tradicionalno spokorno procesijo na rimskem griču Aventin med cerkvama sv. Anzelma in sv. Sabine, kjer bo popoldne tudi daroval sveto mašo.

V nedeljo, 8. marca, je na programu še en obisk rimske župnije, tokrat bo Frančišek popoldan preživel na obrobju mesta, kjer ga pričakujejo v župniji Presvetega Odrešenika.

V petek, 13. marca, bo v vatikanski baziliki obhajal spokorno bogoslužje. V soboto, 21. marca, bo obiskal Neapelj in Marijino romarsko središče Pompeji.

Na cvetno nedeljo, 29. marca, se začnejo slovesnosti velikega tedna. Med jutranjo mašo bo sveti oče blagoslovil zelenje, ki ga bodo romarji prinesli na trg pred Petrovo baziliko.

Na veliki četrtek, 2. aprila, bodo v baziliki obhajali slovesno krizmeno mašo, zvečer pa še mašo zadnje večerje. Naslednji dan kot običajno sledi obredje velikega petka in v večernih urah križev pot v Koloseju.

Na veliko soboto, 4. aprila, bo Frančišek v vatikanski baziliki obhajal velikonočno vigilijo, naslednji dan je na programu slovesno velikonočno bogoslužje ter opoldne nagovor in blagoslov mestu in svetu.

Na nedeljo Božjega usmiljenja, 12. aprila, bo papež v vatikanski baziliki obhajal bogoslužje armenskega obreda. Armenski verniki se namreč letos spominjajo začetka turškega pokola pred 100 leti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...