Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
'Priporočam, da si vzameš eno besedo, svetopisemski stavek za popotnico, ki ga ponavljaš na svojih poteh in ti je v dnevno hrano.' (foto: TU SŠK)
'Priporočam, da si vzameš eno besedo, svetopisemski stavek za popotnico, ki ga ponavljaš na svojih poteh in ti je v dnevno hrano.'

Nedelja Svetega pisma

Cerkev na Slovenskem | 25.01.2015, 00:17 Petra Stopar

Obhajamo že 26. nedeljo Svetega pisma, s katero se hkrati končuje tudi Teden krščanske edinosti. Slovensko biblično društvo bo dan že tradicionalno zaznamovalo s srečanji v vsaki škofiji, na katere vabijo vse biblične skupine, bralce Božje besede in ljubitelje knjige vseh knjig.

Nedeljo Svetega pisma so na pobudo biblicistov slovenski škofje razglasili leta 1989 in določili, da jo praznujemo zadnjo nedeljo v januarju. Prvič smo jo tako obhajali leta 1990.

Kot so zapisali na spletni strani bibličnega društva, je današnji dan "vedno blizu spomina spreobrnjenja apostola Pavla in sklepa molitvenega tedna za edinost kristjanov, vse to pa se lepo dopolnjuje". Apostol Pavel je rasel ob Svetem pismu in ga s svojimi pismi soustvarjal. Ker imamo vsi kristjani isto Sveto pismo, tudi ista Pavlova pisma, nas to povezuje, je prispevek k delu za edinost. Tudi novi slovenski prevod je ekumenski, enak za vse krščanske Cerkve.

Eno srečanje bibličnih skupin v mariborski nadškofiji je bilo že včeraj na Ravnah na Koroškem, medtem ko bodo danes ob 15. uri ostala srečanja. V sklopu Nadškofije Maribor ga na mariborski teološki fakulteti vodi p. Janez Poljanšek, na ravni murskosoboške škofije v Klariškem samostanu na Turnišču s. Katarina Ambrož, v sklopu novomeške škofije v Baragovem zavodu v Novem mestu srečanje poteka pod vodstvom p. Petra Lavriha, v Domu sv. Jožefa v Celju pa pod vodstvom s. Snežne Večko. Srečanje bibličnih skupin na ravni škofije Koper v vipavski škofijski gimnaziji vodi škof Jurij Bizjak, v Antonovem domu na Viču v Ljubljani pa nadškof Marjan Turnšek.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.