Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Protesti proti terorističnemu napadu na francoski satirični tednik (foto: Radio Vatikan)
Protesti proti terorističnemu napadu na francoski satirični tednik

VIDEO: Papež ostro obsodil napad v Parizu ter pozval k molitvi za žrtve in storilce

Cerkev po svetu | 08.01.2015, 11:17 Marta Jerebič

Obsodbam včerajšnjega terorističnega napada v Franciji so se med drugim pridružil tudi papež, muslimanski, katoliški in Judovski verski voditelji v Franciji, pa tudi islamska skupnost v Sloveniji. Papež je sicer današnjo jutranjo mašo daroval za žrtve včerajšnje tragedije.

Papež Frančišek je prve besede pri današnji jutranji maši namenil dogodku v Franciji: "Včerajšnji napad v Parizu nam daje misliti o človeški okrutnosti, o terorizmu, tako posameznih primerov kot državnem terorizmu. O okrutnosti, ki je je sposoben človek. Pri tej sveti maši molimo za žrtve te okrutnosti in za okrutneže, da bi jim Gospod spreobrnil srca."

Papež je že včeraj vse pozval, naj z vsemi sredstvi zavrnejo širjenje sovraštva in nasilja. Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je Frančišek teroristični napad označil za gnusno dejanje, ki ni opravičljivo. Pozval je tudi k odpravljanju vzrokov sovraštva.

Francoski škofje poudarjajo, da nič ne more opravičiti takšnega nasilja, gre za napad na svobodo tiska, ki je temelj njihove družbe. Pozvali so tudi k dialogu, izgradnji miru in bratstva. "Treba je biti previden in poizvedeti, kdo je izvedel ta napad ter ne narediti prehitrih sklepov. Treba je poudariti tudi dve stvari: Ne smemo zapasti v sovraštvo in živeti moramo bratstvo dialoga," je za Radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik francoske škofovske konference, mons. Olivier Ribadeau Dumas.

Rektor velike mošeje v Parizu, Dalil Boubakeur, pa je povedal, da je bil dogodek šok tudi za vse muslimane. "Kot vsa francoska družba ostro obsojamo napad in poskus, da se ga predstavlja kot nekaj, kar ima opraviti z islamom. Obsojamo uboj in napad na življenje."

Da so muslimani skupaj z drugimi verskimi predstavniki jasno obsodili teroristični napad, je včeraj v Odmevih na Tv Slovenija opozoril tudi teolog in filozof, p. dr. Edi Kovač. "Voditelj mošeje v Parizu je skupaj z velikim rabinom in pariškim nadškofom dal skupno izjavo, kjer so napad ostro obsodili. Se pravi, ta uradni del muslimanstva obsoja to kruto dejanje oziroma barbarizem. Celo opozarjajo na to."

Obsodbam so se pridružili tudi štirje muslimanski voditelji iz Zveze mošej v Franciji, ki so se včeraj udeležili papeževe avdience. Rektor velike mošeje v Bordeauxu je francoske muslimane pozval, naj na trgih javno izrazijo svoj jasen odpor nad takšnim nasiljem. Predsednik Zveze mošej pa je poudaril nujnost okrepitve dialoga. Dejal je, da tak tip nasilja prihaja od zunaj, od skrajnežev, ki sejejo strah in spodbujajo sovraštvo in ideologijo. Rektor mošeje v Villeurbane pa je predlagal, da bi v šolske programe vsaj enkrat letno uvrstili obisk mošeje, cerkve in sinagoge, da bi se bolj medsebojno poznali in spoštovali.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...