Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek in koledniki (foto: CTV)
Papež Frančišek in koledniki

VIDEO: Papež: Božja ljubezen se razodeva v ponižnosti, ne v močeh tega sveta

Papež in Sveti sedež | 06.01.2015, 12:46 Marta Jerebič

Obhajamo praznik Gospodovega razglašenja oziroma sv. treh kraljev, kot se imenuje v zahodni tradiciji. Papež Frančišek je mašo dopoldne daroval v vatikanski baziliki, vernike na trgu sv. Petra pa je nagovoril še pred opoldansko molitvijo Angelovega čaščenja. Poudaril je, da modri z Vzhoda predstavljajo ljudi, ki iščejo Boga v verah in filozofijah celotnega sveta. To iskanje se nikoli ne konča. Modri pa nam kažejo pot, po kateri moramo hoditi v našem življenju.

Papež Frančišek je v pridigi spregovoril o tem, kako so Božja merila drugačna od človeških. Bog se namreč ne razodeva v močeh tega sveta, ampak se na nas obrača v ponižnosti svoje ljubezni. "Modri z Vzhoda so zgled spreobrnjenja k pravi veri, saj so bolj verjeli v Božjo dobroto kot navidezen blišč moči."

Kje torej lahko srečamo Boga? "Okrog sebe vidimo vojne, izkoriščanje otrok, mučenja, trgovino z orožjem in ljudmi … V vseh teh stvarnostih, v vseh teh najmanjših bratih in sestrah, ki trpijo zaradi teh razmer, je Jezus," je dejal papež in znova ponovil kako nam jaslice nakazujejo drugačno pot, ki jo časti posvetna miselnost, namreč pot ponižnosti Boga.

Modri so spoznali to skrivnost in to je bilo njihovo spreobrnjenje. Kakšno pa je naše spreobrnjenje, je vprašal papež. Gospoda je prosil, da ne bi izgubili pogleda na zvezdo, kot so jo trije modri, ko so novorojenega kralja iskali v Herodovi palači, in da bi imeli pogum osvoboditi se naših iluzij, naših 'luči' ter da bi ta pogum iskali v ponižnosti vere, da bi srečali Luč - z veliko začetnico.

Pri opoldanskem nagovoru pred molitvijo Angelovega čaščenja je dodal, da je Božja beseda tista zvezda, ki vsakega človeka vodi k Jezusu. Ob tem je povabil k vsakodnevnem branju in premišljevanju Svetega pisma. Po njegovih besedah nas praznik Gospodovega razglašenja še opominja, da je Jezus prišel odrešit vse ljudi. Bog svojo ljubezen ne hrani le za nekaj privilegiranih, ampak jo ponuja vsem. "Tudi tiste, za katere se nam zdi, da so oddaljeni od Gospoda, spremlja njegova zvesta in ponižna ljubezen."

Papež Frančišek je po molitvi Angelovega češčenje voščil vernikom vzhodnih Cerkva, katoličanom in pravoslavnim, ki bodo jutri praznovali božič. Prav tako je spomnil, da danes poteka svetovni dan otroškega misijona, ki ga pripravljajo Papeške otroške misijonske družbe.

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...