Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

O, srečno mesto Betlehem

Slovenija | 30.12.2014, 15:12

Zadnja oddaja iztekajočega se leta iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je bila spletena z božično-novoletnimi kolednicami.

Obisk novoletnih kolednikov naj bi k hiši prinesel srečo, zdravje in blaginjo, vljudnost pa terja, da so v zahvalo obdarovani. Po izročilu so za dar navadno jajca, klobase, suho sadje, pijače, tudi denar. Ponekod so voščilo v pesemski obliki le govorili, drugod pa so novoletne kolednice peli. Koledniki so prihajali na staro leto zvečer ali na novo leto zgodaj zjutraj. Praviloma so bili odrasli fantje, lahko tudi fantiči, ne pa ženske ali deklice. Ponekod je veljajo, da za novo leto ženska prinese nesrečo, če bi prišla voščit prva v hišo.

Besedila koledniških pesmi za novo leto so različna. Govorjena izražajo želje za dobro leto, zlasti za zdravje, seveda pa ne pozabijo omeniti darov. Od pétih kolednic nekatere naštevajo, kaj koledniki prinašajo v dar gospodarju, gospodinji, fantom, dekletom, otrokom. Druge vpletajo v osrednji del krajše ali daljše odlomke božičnih pesmi. Nekatere, očitno mlajše, opozarjajo, naj ob novem letu pomislimo, kako droben je čas, ki je namenjen enemu človeškemu življenju in da je pomembno, kako ga preživimo.

V zadnji oddaji v letu 2014 smo predavali odlomke z božične devetdnevnice z Rakitne iz leta 2010, na violinske citre je igrala Veronika Zajec z Vidma na Dolenjskem, peli pa so Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju, Fantje s Preske, pevci iz Luč, Vaberški fantje iz Kovače vasi na Pohorju, Vokalna skupina Košuta Pokoše in Prešmentani faloti iz Stoperc.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...