Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski dom in sveti Konrad (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom in sveti Konrad

Božič v Stuttgartu

| 31.12.2014, 09:59 Matjaž Merljak

Rojaki v Stuttgartu so tudi letošnji božič praznovali skupaj z nemškimi verniki v župniji svetega Konrada. Posebno praznovanje pa imajo tamkajšnji Slovenci na god svetega Štefana. Več nam je povedal župnik Aleš Kalamar.

Vsako leto imajo na sveti večer skupaj z nemško skupnostjo pri sv. Konradu sveto mašo ob 22. uri. Pol ure pred tem pa v cerkvi začnejo peti slovenske božične pesmi, ki jim radi prisluhnejo tudi Nemci. Slovenci pri maši sodelujejo z branjem beril prošenj, Sveto noč pa pojejo izmenjaje - eno kitico v slovenščini, eno v nemščini. Po maši so bili vsi povabljeni v Slovenski dom.

Na božič imajo slovensko mašo v popoldanskem času. Udeležijo se je starejše generacije, ki se za praznike ne morejo več vračati domov. Petje je bolj ljudsko, saj radi prepevajo stare ljudske pesmi.

Na god sv. Štefana se že tradicionalno dobijo v Esslingenu pri Stuttgartu, kjer je ob 17.00 slovesna maša. Pri njej blagoslovijo vino, čeprav je to značilno za praznik sv. Janeza. Nato se odpravijo v dvorano, kjer je skupna večerja in nato božična tombola. „Letos smo imeli lepe dobitke, ljudje so se ob druženju in pogovoru zadržali pozno v noč,“ nam je povedal župnik Kalamar. V božičnem sporočilu je rojakom položil na srce, da božič čudežno deluje, če imamo otroške oči in otroško srce …