Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu (foto: Jože Kamin)
Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu

Božič v Franciji

| 30.12.2014, 08:53 Matjaž Merljak

O praznovanju božiča med rojaki v Franciji smo se pogovarjali z delegatom za to državo in slovenskim župnikom v Freyming-Merlebachu Jožetom Kaminom.

Za božič so se zbrali v skupnostih v Nici, Parizu in Freyming-Merlebachu, na severu pa bo srečanje za svete tri kralje. V Freyming-Merlebachu je bilo na sveti večer okoli 120 ljudi. Kapela je bila polna, bogoslužje je spremljalo lepo petje, nekaj zborovskega, veliko ljudskega. Naslednji dan je bilo sicer manj ljudi, a vzdušje je bilo prav tako lepo.

Za praznovanje božiča v Parizu sta skrbela duhovnik Alek Zwitter, ki je na študiju v francoski prestolnici in diakon Ciril Valant, v Nici pa je bil z rojaki Štefan Čukman.

Skrb vsakega duhovnika je, da v tem času obišče ljudi, ki so bolni in ostareli, jim prinese tudi sveto obhajilo in še kakšno dobroto, nam je dejal Kamin.

V letošnje jaslice v Freyming-Merlebachu so poleg svete Družine položili sveto pismo, saj se nam je Bog razodel prav po svetem pismu, hkrati pa to kaže na to, da je bil z nami tudi po vstajenju. Drugi simbol je bil kruh: Jezus je bil položen v jasli, ki je postal za nas živi kruh. Tretje znamenje so tri sveče, ki imajo pomene razsodnosti (v tem svetu smo v različnih krizah), upanja (adventni čas nam govori o upanju, ko se Bog sklanja k človeku) in prijateljstva oz. bratstva.