Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice v Merrylandsu (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Jaslice v Merrylandsu

Božič v Sydneyju

| 29.12.2014, 10:44 Matjaž Merljak

Rojaki v avstralskem Sydneyju so ob letošnjem božiču najbolj razmišljali o miru. O tem nam je v pogovoru več povedal p. Darko Žnidaršič OFM, ki vodi slovensko versko središče v Merrylandsu.

„Bilo je lepo in doživeto, čeprav še ni dolgo, kar so kraj pestili tragični dogodki,“ nam je povedal. „Kje je mir, smo se spraševali. Svet ga ne more dati, da ga lahko Gospod in Odrešenik, ki se je rodil v teh dneh. Da bo Gospod našel prostor v nas, moramo postati majhni in voljnih src za sočloveka.“

P. Darko je na sveti večer ob 20.00 daroval sveto mašo v Wollongongu, opolnoči pa v Sydneyju. Obisk je bil manjši kot prejšnja leta, saj marsikdo pride k maši v domačem kraju in potem pride v Merrylands na božični dan.

Dan samostojnosti in enotnosti v Sydneyju leta 2014
Dan samostojnosti in enotnosti v Sydneyju leta 2014 © Stičišče avstralskih Slovencev

Tudi letos so imeli na god svetega Štefana 26. decembra Štefanovanje s skupnim kosilom in proslavo za dan samostojnosti in enotnosti. Slednjega se je udeležilo veliko ljudi.

P. Darko nam je še dejal, da je rojake v Canberri obiskal na božič zvečer, na nedeljo Svete družine zvečer je obiskal skupnost v New Castlu, ob zaključku božične dobe pa bo obiskal še rojake v Queenslandu.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Sydneyju leta 2014
Ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Sydneyju leta 2014 © Stičišče avstralskih Slovencev

Na prvo nedeljo v januarju bodo praznovali Gospodovo razglašenje. Ta dan bo tudi slovesnost v Sydneyju, saj bo minilo 45 let od prvega bogoslužja v Merrylandsu. Praznovanje bo vodil p. Mihael Vovk, ki je v teh dneh na obisku v Avstraliji. Do Silvestrovega leta 1970 so rojaki s p. Valerijanom Jenkom, ki je zdaj v frančiškanski skupnosti na Tromostovju v Ljubljani, obnovili staro prezbetirjansko cerkev, 1. januarja 1970 je bila prva slovenska sveta maša in prvi otrok prejel sveti krst. Takrat je iz Melbourna prišel tudi p. Bazilij Valentin. Cerkev je bila kmalu premajhna, tako so lani praznovali 40-letnico povečane in obnovljene cerkve v Merrylandsu.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...