Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
FS Maribor prejela priznanje USZS (foto: Svobodna Slovenija)
FS Maribor prejela priznanje USZS

20-letnica FS Maribor

| 18.12.2014, 11:57 Matjaž Merljak

V slovenskem domu v Carapachayju so praznovali 20-letnico folklorne skupine Maribor, ob enem je bil V. Evropski večer.

Praznovanje je bilo v soboto, 22. novembra 2014 zvečer. Napovedovalca sta stopila na oder, izrekla dobrodošlico in na kratko orisala potek večera. Albert je začel z veselo glasbo in plesišče se je kar hitro napolnilo.

Od začetka do konca so stojnice delale s polno paro in nudile slano hrano, sladice, točeno pivo, hamburgerje, okusno pijačo in dobitke za srečelov.

Prva skupina, ki je zaplesala, je bila »Korenine« iz Mendoze, ki jo vodi Said Hamdam. Predstavili so splet belokranjskih plesov. Veseli smo bili, ker je tudi iz Rosaria prišla folklorna skupina »Vesel slovenski duh«, ki ga vodijo Andrej Sotelo Klinec ter Maria Belén in María José Rodríguez Peña. Na vrsti so bili plesi iz Razkrižja.

Carapachayska folklorna skupina
Carapachayska folklorna skupina © Svobodna Slovenija

Ker je bila letos naša 20-letnica, smo se odločili, da bi predstavili samo slovenske folklorne skupine. Udeležili so se tudi člani »Mladike« iz San Justa, pod vodstvom Miriam Mehle Javoršek in predstavili ljubljanske plese.

Skupaj z Albertom je nekaj pesmi zaigral tudi harmonikar iz Slovenije Jan Kogelnik in navdušil obiskovalce.

Folklorni skupini iz Mendoze in Rosaria, sta prišli res od daleč, da bi nas razveselili in skupaj z nami praznovali. Zdelo se nam je primerno, da bi dvakrat nastopili. Zato je ponovno zaplesala skupina »Vesel slovenski duh« s predstavitvijo plesov iz slovenske Istre. Pristavska skupina, ki jo vodi prof. Marcelo Carte, nas je tudi obiskala in pokazala prekmurske svatbene plese; za njo pa ponovno skupina »Korenine« iz Mendoze z argentinskimi folklornimi plesi.

Na oder je stopila ga. Ani Senovršnik, voditeljica naše skupine in se vsem zahvalila za pomoč, sodelovanje in podporo. Povedala je tudi, da bo skupina »Maribor« potovala v Slovenijo februarja prihodnjega leta in izrazila veselje, da bomo lahko na tej turneji pokazali, kar smo se v teh dvajsetih letih naučili. Rekla je tudi sledeče: »Ples, ki ga bomo nocoj predstavili, je nam, Mariborčanom, še posebno pri srcu. Ravno s tem bomo začeli naš prvi nastop v Avsenikovi gostilni v Begunjah na Gorenjskem. Zato, smo si želeli zaključiti ta večer s tem spletom Avsenikovih melodij; danes zadnji in februarja prvi v Sloveniji«.Takrat je stopila na oder skupina Maribor in zaplesala z lepimi dežniki in gorenjskimi nošami ob glasbi Slavka Avsenika. Bili smo ponosni, veseli, dobre volje in to je občinstvo izrazilo z mogočnim ploskanjem, kar nas je še bolj navdušilo.

Na vrsti so bile zahvale skupinam, ki so sodelovale na tem večeru. Dobili smo darila s strani vseh njih ter iskrene čestitke ob našem jubileju.

Na praznovanju 20. obletnice FS Maribor
Na praznovanju 20. obletnice FS Maribor © Svobodna Slovenija

Inž. Jure Komar, predsednik karapačajskega doma je podal krasno priznanje skupini Maribor. Čestital je tudi g. Franci Žnidar, predsednik Zedinjene Slovenije, ter pohvalil pripravljenost skupine za sodelovanje v okviru krovne organizacije. Končno je stopil na oder tudi g. Tomaž Mencin, veleposlanik Republike Slovenije v Argentini, ki je podelil voditeljici Ani Senovršnik priznanje s strani Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za »neprecenljiv doprinos k ohranjanju slovenske kulture po svetu«. Zelo smo bili veseli vseh čestitk, pohval in lepih besed.

Dobili smo prelepo torto in ob prižgani svečki, skupaj z vsem občinstvom zapeli »Kol'kor kapljic …«

Večera še ni bilo konec, saj so ljudje še klepetali, plesali in se zabavali do zgodnjih jutranjih ur. Dobro so se počutili pri nas in to nam je bilo všeč.

Radi bi se zahvalili vsem, ki so nam pomagali, da je ta večer tako lepo uspel. Upajmo, da bo folklorna skupina Maribor še dolgo plesala ter s ponosom predstavljala Slovenijo.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...