Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Dobrodelni adventni koncert V pričakovanju ...

| 14.12.2014, 08:45 Matjaž Merljak

Slovensko prosvetno društvo Mačkolje pri Trstu danes prireja dobrodelni adventni koncert "V pričakovanju...". Glasbeni program bosta sooblikovala kantavtor Aleksander Novak in dekliška vokalna skupina Primorsko.

Aleksander Novak živi in ustvarja v Kopru. Po prvencu z naslovom Želel želela, ki je izšel leta 2012, pripravlja svojo drugo ploščo. S producentom Gabrom Radojevičem in glasbeno ekipo iz oddaje Moja Slovenija sodeluje dobro leto dni. Kantavtor goji prepoznaven način pisanja besedil in skladb. Po aktualni skladbi Kako se počutiš, v teh dneh izide nova z naslovom Več kot tisoč besed. Morda ga je do danes še najbolj zaznamovala pesem Pentlja, ki sta jo zapela skupaj z Aniko Horvat. Kot sam pravi, bi rad ljudem podaril vse tisto najlepše kar mu je dala močna slabovidnost, ki prav tako kot glasba, zaznamuje njegovo življenje. Vse to bo na koncertu podal v pesmi in besedi.

Dekliška vokalna skupina Primorsko iz Mačkolj je priložnostno nastala oktobra 2013 ob proslavitvi obletnice požiga vasi. Po obetavnem začetku so se dekleta odločile, da bodo svojo pevsko pot kar nadaljevale. Poleg nastopov v domačem društvu je DVS Primorsko od takrat pela v bližnjih vaseh - v Ricmanjih, Boljuncu, na dolinski Majenci in Prebenegu - kot tudi na gostovanjih v Špetru in ob priliki Odprte meje na Hrvaškem. Zadnji uspeh skupine je bila udeležba na festivalu judovskih pesmi v slovenskem gledališču v Trstu na začetku decembra. Skupino od ustanovitve vodi zborovodja Aleksandra Pertot.

Glasbenemu gostu in mladim pevkam v pozdrav bo zapel še društveni mešani pevski zbor pod vodstvom Mateja Lazarja.

Letošnji koncert se vključuje v niz dogodkov pod skupnim naslovom "Božič v Bregu" v soorganizaciji občine Dolina. Z njim se obenem nadaljuje več kot dvajsetletna tradicija podobnih glasbeno-dobrodelnih pobud v priredbi mačkoljanskega prosvetnega društva.

Naslov "V pričakovanju..." se navezuje na pravi smisel adventnega časa, ko naj bi ljudje v pričakovanju skrivnosti Rojstva odprli svoja srca za potrebe bližnjega. O družbeni stiski ter o pomenu vzajemnosti in medsebojne pomoči bo na nedeljski prireditvi spregovorila Milena Rustia, odbornica za socialo dolinske občine. Zbrane prispevke bo društvo namenilo delovanju Vzgojno zaposlitvenega središča Mitja Čuk, ki ga bo na koncertu zastopala predsednica Stanka Čuk.

Prisrčno vabljeni v Mačkolje: prijetne melodije in mladi glasovi vam bodo polepšali decemberski popoldan, vaš prijazen dar pa bo oplemenitil božično pričakovanje.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...