Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FUDŠ pripravlja simpozij o mladih zamejcih

| 04.12.2014, 11:43 Matjaž Merljak

Fakulteta za uporabne družbene študije FUDŠ Nova Gorica vabi na simpozij Kako mladi Slovenci v Italiji vidijo svojo prihodnost?, ki bo v ponedeljek, 8. decembra 2014, potekal v veliki predavalnici fakultete na Gregorčičevi 19 v Novi Gorici. S tem želijo mladim dati možnost, da predstavijo svoje vizije in debatirajo o njih ter jih poglobijo, študentom in splošni javnost pa je s tem ponujena možnost, da se pobliže seznani s stanjem mladih v zamejstvu.

Začetek bo ob 16.00, ko bo zbrane pozdravil dekan prof. dr. Matej Makarovič. Uvodni govor bo imel prof. dr. Viljem Černo iz Terske doline. Razmišljal bo na temo Popotnica mlajšim s strani starejših.

Sledili bosta dve okrogli mizi. Prva ima naslov: Slovenska identiteta, jezik in kultura v očeh mladih Slovencev v Italiji. Sodelujejo: Jaruška Majovski (Tržaška & Goriška), Matia Mosenich (Tržaška & Goriška), Igor Černo (Benečija) in Luciano Lister (Kanalska dolina).

Druga okrogla miza ima naslov: Odnos mladih do političnega delovanja slovenske manjšine v Italiji ter boja za spoštovanje manjšinskih pravic. Sodelujejo: Tanja Peric (Slovenska skupnost, Mladi za prihodnost), Barbara Ferluga (Slovenska kulturno gospodarska zveza), Simon Peter Leban (Svet slovenskih organizacij), David Peterin (Demokratska stranka) in Martina Marmai (Mladi Benečani).

Organizacijo dogodka sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prosijo, če svojo udeležbo predhodno najavite na elektronski naslov.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...