Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Nocoj bo drugi sveti večer

Slovenija | 31.12.2014, 10:49 Marjana Debevec

Ob godu sv. Silvestra, ki je tudi zadnji dan v letu, imamo priložnost, da se zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejemali na vseh področjih našega življenja. Škofje bodo nocoj v stolnih cerkvah darovali zahvalne svete maše. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa bo obiskal tudi brezdomce, za katere skrbijo prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote. Ker je nocoj drugi sveti večer, bomo verniki pokropili in blagoslovili naše domove, ter se Bogu z zahvalno pesmijo po cerkvah zahvalili za preteklo leto. Slovesno bo tudi v Vatikanu.

Papež Frančišek bo ob 17. uri v vatikanski baziliki vodil slovesne večernice. Sledila bo molitev pred jaslicami na trgu svetega Petra. Zatem bodo v češčenje izpostavili Sveto Rešnje telo, slovesnost pa bodo sklenili s pesmijo Tebe Boga hvalimo. Sveti oče bo v tej pesmi izrazil svojo zahvalo za preteklo leto, ki ga je zaznamovalo pet mednarodnih potovanj, številna prizadevanja za mir, izredna sinoda o družini, njegova nenehna povabila h kulturi srečanja in dialoga ter tudi koraki k notranji prenovi Cerkve. O tej je za Radio Vatikan spregovoril urednik revije la civilta' cattolica p. Antonio Spadaro. Po njegovem mnenju je za prenovo, ki jo izvaja Frančišek pomenljiv poseben en vidik: „Gre za Frančiškov poziv, da bi živeli zrelo in svobodno krščanstvo, ki se ne boji soočiti se tudi na odločen način s težavami krščanstva, ki je usmerjeno samo vase, plašno in utemeljeno na zunanjih formah. Tem oblikam krščanstva sicer papežev način ni všeč, vendar pa bi rekel, da je to pot, ki jo ni ubral le papež, ampak gre za proces, ki ga živi Cerkev od drugega vatikanskega koncila naprej.

To je pot, na katero nas vabi tudi novi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V novem letu za Slovence želi, da bi vsak svojo odločitev sprejel iz spoznanja dobrega. „Da bi se odločal na osnovi tega, kar je spoznal, da je dobro zanj, da je dobro za njegovega bližnjega, za njegovo družino ali širšo skupnost; nikoli pa zgolj na temelju tega, kar je lažje, kar je morda bolj dobičkonosno, ampak res na osnovi spoznanja dobrega. In po drugi strani, da bi tudi vsak izmed nas sprejel odgovornost na mestu, na katerem je v tej naši družbi, pa tudi v naši Cerkvi.“ Nocojšnji večer bo nadškof Zore najprej pokadil prostore nadškofije, nato pa bo obiskal brezdomce, za katere bodo prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote silvestrovanje pripravili v Vincencijevem študentskem domu na Taboru v Ljubljani.

Organizatorji bodo za brezdomce pripravili topel obrok, prigrizke in pijačo. Večer bodo popestrili z živo glasbo, tombolo in zabavnim programom. Povejmo še to, da ljubljanski dnevni center dnevno obišče približno 160 ljudi. Tam dobijo topel obrok, obleko, obutev, psihosocialno in drugo pomoč.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.