Marko ZupanMarko Zupan

Maša z varuhi spomina

| 15.12.2014, 14:30 Jože Bartolj

V zavodski cerkvi sv. Stanislava v Šentvidu so se na tretjo adventno nedeljo prvič pri sveti maši srečali varuhi spomina na žrtve druge svetovne vojne in po njej. Gre za posameznike, ki so preko spletne strani Vseposvojitev.si osebno posvojili eno od žrtev zla med drugo svetovno vojno in po njej, ter jo sedaj nosijo v svojih srcih in zanje molijo.

Bogoslužje je vodil dr. Maksimiljan Matjaž, ki se je med drugim v pridigi navezal na božjo besedo tretje adventne nedelje in dejal, da kot so farizeji zahtevali od Janeza Krstnika, da pove kdo je, se tudi danes mnogokrat sprašujemo, kdo smo. In če se ozremo nazaj v preteklost lahko vidimo, da so tisti, ki so želeli izbrisati osebo iz obličja zemlje, so mu dopovedovali, da ni nič vreden, da je nič, da je sovražnik, izdajalec, hlapec... S pomočjo varuhov spomina, pa po Matjaževih besedah, te osebe zdaj vstajajo pred nas z imeni in priimki, s svojimi usodami.

Po pridigi so varuhi spomina na žrtve simbolno prižgali sveče v spomin posvojenim žrtvam in javno izgovorili njihovo ime.

Simbolno prižiganje sveč
Simbolno prižiganje sveč © Aleš Čerin

Na Inštitutu za novejšo zgodovino Slovenije urejajo seznam z naslovom ‘Smrtne žrtve med prebivalstvom RS med drugo svetovno vojno in neposredno po njej’. Na njem je trenutno 99.823 imen. Približno pet odstotkov Slovencev bi torej moglo posvojiti vse žrtve. Morda bo v prihodnjem letu, ko se bomo spominjali 70 let od konca druge svetovne vojne, uspelo v zavest dovolj širokemu krogu ljudi, predstaviti potrebnost tega dejanja. Za to si prizadeva tudi civilno družbena iniciativa Resnica in sočutje, kamor se umešča tudi zamisel Vseposvojitve.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...